udarr Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Hej Zdecydowałem, że po dwóch warkach AIPA przyszedł czas na coś lżejszego dla mniej wtajemniczonych znajomych. Chciałbym by ktoś zerknął na moją recepturę i powiedział czy będzie coś z tego. Celuję w jakieś 12-13blg, kolor bez znaczenia, IBU 35-40, nastaw 25l, aromaty głównie cytrusowo-tropikalne, lekko złamane czymś wyrazistym jak żywica czy pieprz. Chciałbym żeby nie był to słodki ulep, głównym celem jest jak największa pijalność, lekko wytrawne ale nie alkoholowe. Dlatego główne pytane to jak zacierać? Nie zacierałem jeszcze piwa o takim niskim blg z wyłączeniem pszenicy więc nie wiem czy lepiej na lenia, jeśli tak to bliżej dolnych czy górnych zakresów w tym przedziale 64-69? Jeśli temperaturowo to jak? Zasyp: 3kg Pale Ale 2kg Pilzneńskiego 0,5kg Płatków pszenicznych 0,25kg Carahell (zastanawiam się czy tego nie usunąć, piwo gdzie dodałem już carahell dopiero fermentuje więc jeszcze nie wiem jak mocno odbija się to na smaku) Chmielenie: Chinook 11,6 a-k, 25g 60' Amarillo 8,9 a-k, 25g 10' +25g na zimno Cascade 7,7 a-k, 25g 5' +25g na zimno Pacific Jade 14,8 a-k, 25g 0' +25g na zimno Goryczka chinooka mi odpowiada, możliwe, że wprowadzi trochę żywiczny finisz, reszta chmieli to cytrusowo-tropikalny klimat przy czym liczę, że Pacific doda trochę przypraw dla złamania tego wszystkiego. Co sądzicie? Zostaje mi jeszcze 25g chinooka w tym układzie, czy nie przesadzę dodając go jeszcze na zimno? Szkoda żeby taka mała ilość miała się gdzieś walać z drugiej strony pewnie będę tutaj miał mniejszą kontrę słodową niż w AIPA więc nie chcę też przesadzić. Drożdże to najprawdopodobniej US-05, z których już korzystałem 2x i jestem bardzo zadowolony. Może czas spróbować czegoś innego? Dzięki za odpowiedzi i cenne rady, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Na wytrawnie możesz zacierać w temp. 63-65 stopni. Ewentualnie jak chcesz bardzo wytrawnie to możesz dać dwie przerwy 62 i 68. Ja bym jednak pozostał przy tej pierwszej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Chinooka na goryczkę jest za dużo. Zmniejsz nawet do 15g. Z twoją ilością uzyskasz około 50IBU. Piwo będzie mocno niezrównoważone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Ja bym się nawet zastanowił nad usunięciem tego karmelowego, skoro ma być na wytrawnie to jest on niepotrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Chinooka na goryczkę jest za dużo. Zmniejsz nawet do 15g. Z twoją ilością uzyskasz około 50IBU. Piwo będzie mocno niezrównoważone. Tinseth wylicza 38 IBU. Biorę pod uwagę, że zanim brzeczka chłodzona chłodnicą zanurzeniową zejdzie poniżej 80 stopni zejdzie parę minut więc rzeczywiście pewnie będzie kilka ibu więcej, myślałem, że max 45. Jak odejmę 10g chinooka to wychodzi 26 IBU + to co dojdzie przy chłodzeniu. Czy kalkulator jednak nie ma nic wspólnego z rzeczywistością? Ja bym się nawet zastanowił nad usunięciem tego karmelowego, skoro ma być na wytrawnie to jest on niepotrzebny. Nie ma być bardzo wytrawne, balans trochę przesunięty w stronę wytrawności bo poprzednie robiłem bardziej słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Tinseth wylicza 38 IBU. Biorę pod uwagę, że zanim brzeczka chłodzona chłodnicą zanurzeniową zejdzie poniżej 80 stopni zejdzie parę minut więc rzeczywiście pewnie będzie kilka ibu więcej, myślałem, że max 45. Jak odejmę 10g chinooka to wychodzi 26 IBU + to co dojdzie przy chłodzeniu. Czy kalkulator jednak nie ma nic wspólnego z rzeczywistością? Ja liczyłem Ragerem, stąd różnice. Tinseth praktycznie nie uwzględnia krótkich czasów gotowania. Z mojego doświadczenia te 15 jest OK ale jeżeli masz obawy to weź 20. No chyba, że jesteś hopheadem i najbardziej liczy się goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 To generalnie na przyszłość polecasz używać do obliczeń formuły Ragera? Tinseth rzeczywiście prawie nie uwzględnia krótkich czasów gotowania jednak jednocześnie przy długim gotowaniu wylicza z 30% mniej IBU. Ktoś może natrafił kiedyś na artykuł porównujący te wyniki z badaniami laboratoryjnymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 http://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/2501/IBUs.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Przede wszystkim używasz zawsze tej samej metody liczenia i wyciągasz wnioski. Po jakimś czasie się nauczysz co to znaczy 40IBU w piwie lżejszym albo cięższym. Nie interesuje cię tak na prawdę sama wartość, wyliczanie IBU ze wzorów ma stanowić pomoc przy układaniu receptury. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez adamsky Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 No dobra, ale lepiej używać formuły która uwzględnia gorycz z późnego chmielenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Chcę równiez uważyć swoją pierwsza ape ( i w ogole pierwsze piwo). Czy ponad 5 kilo słodu to nie przesada przy 25 litrach i zakładanym blg 12 ? Moj zasyp wygląda tak 2,7 kilo pilzneńskiego 300-500 gram caraamber od Wayermanna 150 gram zakwaszającego. W sumie ponad 3 kilo chce uzyskac około 25 litrów piwa. Sory kolega ze podpinam sie pod twój wątek al chce rozwiać swoje wątpliwości bo moze źle myśle. Pozdrawiam Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Markos227 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Skoro to pierwsze piwo to chyba jeszcze nie sprawdzałeś pH przy zacieraniu. Zatem skąd pewność, że zakwaszający się przyda? I to chyba dosyć duża ilość jak na 3kg reszty zasypu i nieznajomość parametrów. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Skoro to pierwsze piwo to chyba jeszcze nie sprawdzałeś pH przy zacieraniu. Zatem skąd pewność, że zakwaszający się przyda? I to chyba dosyć duża ilość jak na 3kg reszty zasypu i nieznajomość parametrów. sprawdziłem ph wody, dlatego chce uzyc zakwaszającego aby zacier mial te optymalne ph tzn 5,4 Moje najwazniejsze pytanie brzmi czy na 25 l piwa wystarczy okolo 3 kilo zasypu , blg 12, czy trzeba sypnac jak kolega powyzej. Pozdrawiam i czekam na opinie dosiwadczonych piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Jeżeli będziesz miał 120% wydajność, to osiągniesz 25L/12°Blg. W wypadku standardowej 72% , uzyskasz ok. 8 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Ph wody a pH zacieru to całkiem inne rzeczy, wiesz o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Czy ponad 5 kilo słodu to nie przesada przy 25 litrach i zakładanym blg 12 ? Moj zasyp wygląda tak 2,7 kilo pilzneńskiego 300-500 gram caraamber od Wayermanna 150 gram zakwaszającego. W sumie ponad 3 kilo chce uzyskac około 25 litrów piwa. Czym Ty liczysz wydajnośc? Z 3kg słodu chcesz uzyskać 25 litrów 12 Blg? Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Ludzie czemu w was tyle hejtu napisałem ze bede warzył pierwszy raz. Michal masz razje wzialem pod uwagę 100 % wydajności... Ph wody a pH zacieru to całkiem inne rzeczy, wiesz o tym? tak wiem. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Gdzie ty tu hejt widzisz? Po prostu piszesz bzdury. 1.Skąd ty wytrzasnąłeś te 3kg zasypu? 5kg najmniej jeśli chcesz osiągnąć 25l 12blg 2.Odpuść też ten caraamber. To za ciemny słód do APA. Do tego masz go za dużo. Cokolwiek wyjdzie z twojego zasypu to na pewno nie APA. 3. Daj sobie spokój z zakwaszającym. Przy pierwszej warce są ważniejsze rzeczy do upilnowania niż pH 4. Znajdź sobie jakąś gotową recepturę najlepiej. Jest ich mnóstwo na forum. Skup się na prawidłowym warzeniu, fermentacji. Na resztę jeszcze czas przyjdzie. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Witam! To może i ja napisze w tym temacie zamiast zaśmiecania forum kolejnymi A więc, chciałbym się zabrać za moją 2 warkę. Jest to zestaw z BA na Pale Ale. No i cóż jak teraz na to patrzę, to wydaje mi się to jakieś nieatrakcyjne:P Podczas zamawiania miałem całkiem inne odczucia. Receptura BA prezentuje się tak: Zasyp: -pale ale Weyermann 3,8kg -carahell 0,2kg Chmielenie: -60' 20g EKG 5,7% -15' 20g Fuggles 4,3% -5' 10g Fuggles 4,3% Wklepałem sobie to do Beersmith i faktycznie BLG się zgadza wychodzi coś około 11. Tylko uwzględniając moją tragiczną wydajność pierwszej warki (jeżeli dobrze wyliczyłem do 52%), chciałbym coś od siebie dorzucić. I tutaj chciałem was prosić o radę! Nie przewiduję zakupów i zastanawiam się czy nie można by dorzucić do zacierania powiedzmy 0,5kg płatków owsianych. Czy ma to w ogóle sens, wyczytałem tyle że piwo powinno być "bardziej aksamitne". Przy takim zabiegu BS2 podaje 12,3 BLG. I najważniejsze, zamówiłem również 100g Citry 13,5%, czy jest sens mieszać Citrę z EKG i Fuggles? Myślałem o tym, żeby Fuggles i EKG wrzucić całość na 60', a później pobawić się z Citra + żeby coś zostało na cichą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Płatki możesz dodać tylko kup skleikowane albo skleikuj je wcześniej. Sensu mieszania chmieli nie ma bo to one decyduja o charakterze piwa: EKG da klasyczne angielskie pale ale, a Citra da APA. Morten 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Płatki możesz dodać tylko kup skleikowane albo skleikuj je wcześniej. Sensu mieszania chmieli nie ma bo to one decyduja o charakterze piwa: EKG da klasyczne angielskie pale ale, a Citra da APA. Wielkie dzięki. Tego się obawiałem, tak już to jest w życiu jak kieruje się drugim mózgiem;p Tak się napaliłem na tą citre, że w ogóle nie brałem pod uwagi innych komponentów zawartych w tych zestawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się