Pierre Celis Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 Tym razem nie spotkaliśmy się na branżowej imprezie zorganizowanej przy browarze lecz na otwartych dla wszystkich urodzinach w referencyjnym lokalu Pracowni Piwa czyli krakowskim Tap House. Był konkurs wiedzy o Pracowni z nagrodami w postaci poręcznych buteleczek Mr. Hard i Mr. Hard’s Rocks, która jedna za drugą wędrowały w ręce prawidłowo odpowiadających. Był oczywiście tort, szkoda że znowu słodki. Tort piwny to byłoby coś! W końcu były nowe piwa. Spróbowaliśmy zatem najnowszej kooperacyjnej Piątki – Pepper Stout oraz Urodzinowego – hefeweizena chmielonego odmianą Nelson Sauvin. Piątka nie okazała się mocno pieprzowa, na języku smakowała jak klasyczny stout i dopiero po przełknięciu czuć było charakterystyczną pikantność w gardle. Ciekawa rzecz. Urodzinowe natomiast nie okazało się nosicielem specyficznego charakteru tej nowozelandzkiej odmiany chmielu. Było dość młode i bardziej we znaki dawała się drożdżowość i banany ale przyznać trzeba, że rześkość była odpowiednia. Jednak rewelacją imprezy okazały się piwa z laboratorium Pracowni. Jako pierwsze zaprezentowane zostało Bardzo Funky Ale czyli jak powiedział mi Tomek Rogaczewski – Brett Sour w typie klasztornego Orvala. To leżakowane przeszło trzy lata i chmielone polskim lubelskim po prostu wyrwało mnie z butów. Przecudne połączenie dzikiego charakteru drożdży Brettanomyces z rześką cytrusową kwaskowością i perfekcyjnie zaznaczoną goryczką. Genialne piwo! Kolejne było Flanders Red Ale w którego aromacie były bretty oraz rześka kwaśność. Tutaj już mieliśmy piwo pełne, słodowe, lekko karmelowe z wyczuwalnym alkoholem i co ciekawe pikantnością. Fajne ale po „Bardzo Funky Ale” naprawdę nie było już co zbierać. Mam nadzieję, że już wkrótce Pracownię Piwa będą opuszczać tak perfekcyjne sour ejle, a póki co czekamy na moją ulubioną linię numeryczną – spodziewajcie się niedługo „300!”. A Pracowni Piwa urodzinowo życzę kontynuowania tej wspaniałej passy. Wszystkiego najlepszego! Wyświetl pełny artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now