Stefek Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Chciałbym zrobić piwko które będzie miało idealnie czerwony kolor, czytałem trochę ale chcę aby zawodowcy się wypowiedzieli.Mój mój magazyn to: 5 kg pilznerski 5 EBC 250 g caraaroma 300-400 EBC 650 g carapils 6 EBC 400 g Carmel hell 20-40 EBC 300 g Monachijski 10-27 EBC Co miałbym dokupić i jak zacierać aby osiągnąć zamierzony cel? Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez Stefek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Tak naprawdę to idealnie czerwonego koloru nie uzyskasz. Warzyłem kiedyś RED ALE ze słodem karmelowym czerwonym Strzegomskim. Piwo lekko wpadało w czerwień lecz czerwone nie było. Najlepszy efekt uzyskałem w Koźlaku dubeltowym ze słodem CaraBohemian ® 170-220 EBC Weyermann. Uzyskałem piękny rubinowy kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Dużo dałeś tego słodu czerwonego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Producenci słodem czerwonym nazywają zwykle słód karmelowy o barwie około 50 EBC. Sam jego dodatek nie da Ci czerwonej barwy piwa. Aby zbliżyć się do czerwonej barwy, powinieneś celować w kolor piwa około 22 - 25 EBC, obojętnie na jakich słodach. Są tu tacy, co dodają do piwa buraki ale tutaj musisz się liczyć z buraczanymi posmakami Duży dodatek wiśni również zabarwia na czerwono, ale wówczas masz piwo owocowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Jasne piwo z niewielkim dodatkiem palonego - tak 1%. Weź pilzneński, monachijski, carapils jak chcesz i dodaj do tego z 50g jęczmienia palonego. Lepszej czerwieni chyba nie uzyskasz, chyba że z buraków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Jest jeszcze słód Red X. 30 EBC, treściwość zbliżona do monacha. Właśnie rozlaliśmy piwo robione pół na pół pilzneński z Red X i kolor jest ok. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Dam słód Carared i trochę tego jęczmienia palonego i za jakiś miesiąc powiem jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Słodu czerwonego użyłem 0,2 kg dodałem też w tej ilości karmelowego jasnego i karmelowego ciemnego plus 4 kg pal ale, piwo wyszło przyjemnie karmelowe lecz czerwone nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się