Jump to content

Pierwszy kolor tęczy

Recommended Posts

Chciałbym zrobić piwko które będzie miało idealnie czerwony kolor, czytałem trochę ale chcę aby zawodowcy się wypowiedzieli.

Mój mój magazyn to:

5 kg pilznerski             5 EBC

250 g caraaroma       300-400 EBC

650 g carapils               6 EBC

400 g Carmel hell       20-40 EBC

300 g Monachijski       10-27 EBC

Co miałbym dokupić i jak zacierać aby osiągnąć zamierzony cel?

Edited by Stefek

Tak naprawdę to idealnie czerwonego koloru nie uzyskasz. Warzyłem kiedyś RED ALE ze słodem karmelowym czerwonym Strzegomskim. Piwo lekko wpadało w czerwień lecz czerwone nie było. Najlepszy efekt uzyskałem w Koźlaku dubeltowym ze słodem CaraBohemian ® 170-220 EBC Weyermann. Uzyskałem piękny rubinowy kolor.

Producenci słodem czerwonym nazywają zwykle słód karmelowy o barwie około 50 EBC. Sam jego dodatek nie da Ci czerwonej barwy piwa. Aby zbliżyć się do czerwonej barwy, powinieneś celować w kolor piwa około 22 - 25 EBC, obojętnie na jakich słodach. Są tu tacy, co dodają do piwa buraki ale tutaj musisz się liczyć z buraczanymi posmakami ;) Duży dodatek wiśni również zabarwia na czerwono, ale wówczas masz piwo owocowe.

Jasne piwo z niewielkim dodatkiem palonego - tak 1%. Weź pilzneński, monachijski, carapils jak chcesz i dodaj do tego z 50g jęczmienia palonego. Lepszej czerwieni chyba nie uzyskasz, chyba że z buraków :)

Jest jeszcze słód Red X. 30 EBC, treściwość zbliżona do monacha. Właśnie rozlaliśmy piwo robione pół na pół pilzneński z Red X i kolor jest ok.

Edited by adamsky

Słodu czerwonego użyłem 0,2 kg dodałem też w tej ilości karmelowego jasnego i karmelowego ciemnego plus 4 kg pal ale, piwo wyszło przyjemnie karmelowe lecz czerwone nie było.