Stefek Posted April 22, 2015 Share Posted April 22, 2015 (edited) Chciałbym zrobić piwko które będzie miało idealnie czerwony kolor, czytałem trochę ale chcę aby zawodowcy się wypowiedzieli.Mój mój magazyn to: 5 kg pilznerski 5 EBC 250 g caraaroma 300-400 EBC 650 g carapils 6 EBC 400 g Carmel hell 20-40 EBC 300 g Monachijski 10-27 EBC Co miałbym dokupić i jak zacierać aby osiągnąć zamierzony cel? Edited April 22, 2015 by Stefek Link to comment Share on other sites More sharing options...
sejler Posted April 22, 2015 Share Posted April 22, 2015 Tak naprawdę to idealnie czerwonego koloru nie uzyskasz. Warzyłem kiedyś RED ALE ze słodem karmelowym czerwonym Strzegomskim. Piwo lekko wpadało w czerwień lecz czerwone nie było. Najlepszy efekt uzyskałem w Koźlaku dubeltowym ze słodem CaraBohemian ® 170-220 EBC Weyermann. Uzyskałem piękny rubinowy kolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefek Posted April 22, 2015 Author Share Posted April 22, 2015 Dużo dałeś tego słodu czerwonego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted April 22, 2015 Share Posted April 22, 2015 Producenci słodem czerwonym nazywają zwykle słód karmelowy o barwie około 50 EBC. Sam jego dodatek nie da Ci czerwonej barwy piwa. Aby zbliżyć się do czerwonej barwy, powinieneś celować w kolor piwa około 22 - 25 EBC, obojętnie na jakich słodach. Są tu tacy, co dodają do piwa buraki ale tutaj musisz się liczyć z buraczanymi posmakami Duży dodatek wiśni również zabarwia na czerwono, ale wówczas masz piwo owocowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 22, 2015 Share Posted April 22, 2015 Jasne piwo z niewielkim dodatkiem palonego - tak 1%. Weź pilzneński, monachijski, carapils jak chcesz i dodaj do tego z 50g jęczmienia palonego. Lepszej czerwieni chyba nie uzyskasz, chyba że z buraków Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted April 22, 2015 Share Posted April 22, 2015 (edited) Jest jeszcze słód Red X. 30 EBC, treściwość zbliżona do monacha. Właśnie rozlaliśmy piwo robione pół na pół pilzneński z Red X i kolor jest ok. Edited April 22, 2015 by adamsky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefek Posted April 23, 2015 Author Share Posted April 23, 2015 Dam słód Carared i trochę tego jęczmienia palonego i za jakiś miesiąc powiem jak wyszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sejler Posted April 23, 2015 Share Posted April 23, 2015 Słodu czerwonego użyłem 0,2 kg dodałem też w tej ilości karmelowego jasnego i karmelowego ciemnego plus 4 kg pal ale, piwo wyszło przyjemnie karmelowe lecz czerwone nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now