Skocz do zawartości

Pierwszy kolor tęczy


Stefek

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zrobić piwko które będzie miało idealnie czerwony kolor, czytałem trochę ale chcę aby zawodowcy się wypowiedzieli.

Mój mój magazyn to:

 

5 kg pilznerski             5 EBC

 

250 g caraaroma       300-400 EBC

 

650 g carapils               6 EBC

 

400 g Carmel hell       20-40 EBC

 

300 g Monachijski       10-27 EBC

 

Co miałbym dokupić i jak zacierać aby osiągnąć zamierzony cel?

Edytowane przez Stefek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak naprawdę to idealnie czerwonego koloru nie uzyskasz. Warzyłem kiedyś RED ALE ze słodem karmelowym czerwonym Strzegomskim. Piwo lekko wpadało w czerwień lecz czerwone nie było. Najlepszy efekt uzyskałem w Koźlaku dubeltowym ze słodem CaraBohemian ® 170-220 EBC Weyermann. Uzyskałem piękny rubinowy kolor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Producenci słodem czerwonym nazywają zwykle słód karmelowy o barwie około 50 EBC. Sam jego dodatek nie da Ci czerwonej barwy piwa. Aby zbliżyć się do czerwonej barwy, powinieneś celować w kolor piwa około 22 - 25 EBC, obojętnie na jakich słodach. Są tu tacy, co dodają do piwa buraki ale tutaj musisz się liczyć z buraczanymi posmakami ;) Duży dodatek wiśni również zabarwia na czerwono, ale wówczas masz piwo owocowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne piwo z niewielkim dodatkiem palonego - tak 1%. Weź pilzneński, monachijski, carapils jak chcesz i dodaj do tego z 50g jęczmienia palonego. Lepszej czerwieni chyba nie uzyskasz, chyba że z buraków :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze słód Red X. 30 EBC, treściwość zbliżona do monacha. Właśnie rozlaliśmy piwo robione pół na pół pilzneński z Red X i kolor jest ok.

Edytowane przez adamsky
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słodu czerwonego użyłem 0,2 kg dodałem też w tej ilości karmelowego jasnego i karmelowego ciemnego plus 4 kg pal ale, piwo wyszło przyjemnie karmelowe lecz czerwone nie było.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.