mirogster Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Zalej CocaCola cale, surowe jajko i zostaw na noc. Bardzo ciekawe dzialanie na skorupke. CC rozpuszcza wiekszosc organicznych substancji EDIT: Przelomowe odkrycie!! Na przypalenia na elemencie grzewczym, doskonale dziala sok z cytryny Sprawdzilem osobiscie ! Edytowane 29 Stycznia 2017 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zadam pewnie lamerskie pytanie: Do czego służą Hop Stopper i Hop Spider? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 W dużym skrócie. Hop Spider to kosz, który wkładasz do gotującej się brzeczki do gara, który ma pozwolić na swobodną cyrkulację chmielin i jednocześnie pozwolić na ich łatwe oddzielenie (np. wyciągasz kosz lub też chmieliny zostają w koszu w trakcie transportu brzeczki). Hop Stopper montujesz do zaworu na kranie i jego zdaniem jest filtracja brzeczki od chmielin na etapie transferu do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Rozumiem, że używa się zamiennie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Można razem, można zamiennie, można osobno (stosować tylko jeden). Generalnie cel jest wspólny, oddzielić chmieliny od brzeczki przed fermentacją. Można też pewnie wypróbować hop stopera przy rozlewie po chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedzi. BTW: Dzwoniłem dzisiaj do Twojego Browaru i chcieliby wprowadzić system ratalny, ale negocjują z bankiem. Na Allegro na pewno nie wystawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Hej! Wie ktoś jak zrobić przerwę w zaprogramowanym procesie na dodanie słodu (palonego)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ja bym po prostu wyłączył pompę na chwile, zdjął górne sito wsypał, zamieszał, założył z powrotem i włączył pompę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Co dodatkowo podniesie ci troche wydajnosc (mieszanie zacieru ok co 20 min). Edytowane 28 Stycznia 2017 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) W sumie racja. Głupie pytanie. Macie jakieś doświadczenia ze słodem pszenicznym? Robiłem gose wg Janka Gadomskiego i filtracja mi całkowicie utknęła. Masakra! Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Bachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Trudno cos teraz doradzic, ale do zasypow ze spora iloscia skladnikow nieslodowanych, poleca sie dodac luski ryzowe (do dostania w wiekszosci sklepow piwowarskich). Ulatwiaja one filtracje zloza Plus dlugie, cierpliwe i powolne wysladzanie Edytowane 28 Stycznia 2017 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 a ja mam pytanie o chłodzenie, jak nisko udało się Wam schłodzić? i czy jakbym chciał np schłodzić do 5-10 stopni C to jest opcja żeby przepuścić brzeczkę przez chłodnice kilka razy? np piersze 20-30 min recyrkulując spowrotem do GF a dopiero potem spuszczając ją do fermentora? Czy samo regulowanie przepływami (szybki przepływ zimnej wody, wolny przepływ brzeczki) wystarczy do osiagnięcia takiej temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ja mam ogólne pytanie dotyczące chłodnicy. Czym taka chłodnica różni się od zwykłej zanurzeniowej i dlaczego jest taka droga? Zanurzeniową podłączam do prysznica 1/2". Czy Tę też mogę tak podłączyć? I jeszcze jedno: Czy GF ma jakiś brzęczek dźwiękowy po osiągnięciu danej temp. (np. czy po podgrzaniu do żądanej temp. np. 66st czy informuje sygnałem, żeby wrzucać słody)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 a ja mam pytanie o chłodzenie, jak nisko udało się Wam schłodzić? i czy jakbym chciał np schłodzić do 5-10 stopni C to jest opcja żeby przepuścić brzeczkę przez chłodnice kilka razy? np piersze 20-30 min recyrkulując spowrotem do GF a dopiero potem spuszczając ją do fermentora? Czy samo regulowanie przepływami (szybki przepływ zimnej wody, wolny przepływ brzeczki) wystarczy do osiagnięcia takiej temp? Zależy od wody w kranie Mnie przy wolnym przepływie zarówno wody jak i brzeczki zeszło do 12 stopni, także niżej był też dało radę, ale ja nie miałem takiej potrzeby. Po prostu zagapiłem się, a chciałem 15C Ja mam ogólne pytanie dotyczące chłodnicy. Czym taka chłodnica różni się od zwykłej zanurzeniowej i dlaczego jest taka droga? Zanurzeniową podłączam do prysznica 1/2". Czy Tę też mogę tak podłączyć? I jeszcze jedno: Czy GF ma jakiś brzęczek dźwiękowy po osiągnięciu danej temp. (np. czy po podgrzaniu do żądanej temp. np. 66st czy informuje sygnałem, żeby wrzucać słody)? Chłodnica zanurzeniowa jak w nazwie służy do zanurzania. Tutaj masz chłodnicę przeciwbieżną, czyli z jednej strony przepuszczasz wodę, z drugiej brzeczkę osobnymi "kanałami". Z jednej strony masz wejście i wyjście na chłodziwo (niebieska i czerwona rurka), z drugiej podłączenie do rurki od pompy i wyjście rurką do fermentora (przezroczyste). Wygląda to bardzo solidnie i jest praktyczne w użyciu. Co do "brzęczka" to ma takowy, głośny i pipczący dopóki go nie wyłączysz. teufel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 czekam na dostawę GF, oraz na hopstopera i siatkę z mniejsyzm oczkiem zeby polożyć na dnie kosza. Chciałbym was spytać o siatkę, czym ją wycinaliście, czy wycinać na styk czy mniejszą, a może zostawić nieco wiecej i zagiąć? jakie macie podpowiedzi dla nowego uzytkownika GF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Ile czasu u Was trwa wysładzanie i chłodzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuczak Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Wysładzanie 30-45 [min] Chłodzenie około 20-30 [min] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Powiem tak. Pierwszą warkę warzyłem pilsa bez żadnych modyfikacji sprzętowych. Wszystko poszło idealnie. Zamknąłem się w czasie lekko ponad 3h. "Wysładzanie" nie trwało tak jak piszecie bardzo szybko tylko porównałbym je do standardowego. Ciurkało sobie powoli z 40- 60 minut. Stwierdziłem jednak, że na filmach brzeczka była zawsze bardziej klarowna więc faktycznie przydałoby się zmniejszyć szczeliny w dolnym sicie. Zastosowałem do tego celu zalegające mi gdzieś "sito - pokrywka" z ikei Dodatkowa siatka bardzo utrudnia założenie dolnego sita na miejsce. Trzeba się sporo namęczyć. Siatkę wycinałem zwykłymi nożyczkami. Pszenica na siatce poszła ok, ale klarowność taka sobie. Filtracja dużo szybsza. Kolejne piwo to APA z siatką filtrowało się chyba 15 minut Klarowność brzeczki bez zmian. Następne piwo to stout z płatkami owsianymi. Tutaj problem zaczął się już na etapie zacierania. Sito totalnie się zatkało. Brzeczka leciała tylko przez rurkę na środku kosza. Filtracja niemożliwa. Skończyło się na wyjęciu siatki. Czy dławicie przepływ za pompą aby brzeczka leciała tylko przez złoże czy rozkręcacie na full i leci Wam także przez rurkę? Sprzętu się uczę, ale jedno jest pewne od pierwszej warki. Wydajność skoczyła bardzo w górę pomimo śrutowania trochę grubiej. Blg zawsze idealnie w punkt zgodnie z założeniem Beersmitha, ale do fermantora trafia tak 2-3 litry więcej niż w przepisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Ja dlawie, tak zeby wiekszosc przelatywala przez zloze, bo to ono ma dzialac jak filtr. Na wlot zakladam koszyczek do zaparzania herbaty. Dziala jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Ja dlawie, tak zeby wiekszosc przelatywala przez zloze, bo to ono ma dzialac jak filtr. Na wlot zakladam koszyczek do zaparzania herbaty. Dziala jak ta lala Cos podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Powiem tak. Pierwszą warkę warzyłem pilsa bez żadnych modyfikacji sprzętowych. Wszystko poszło idealnie. Zamknąłem się w czasie lekko ponad 3h. "Wysładzanie" nie trwało tak jak piszecie bardzo szybko tylko porównałbym je do standardowego. Ciurkało sobie powoli z 40- 60 minut. ... I dobrze, wysładzanie niezależnie od wielkości browaru ma swoje trwać. ... Stwierdziłem jednak, że na filmach brzeczka była zawsze bardziej klarowna więc faktycznie przydałoby się zmniejszyć szczeliny w dolnym sicie. Zastosowałem do tego celu zalegające mi gdzieś "sito - pokrywka" z ikei.. Klarowność brzeczki nie zależy od szczelin w sicie!!! ...Pszenica na siatce poszła ok, ale klarowność taka sobie. Filtracja dużo szybsza. Kolejne piwo to APA z siatką filtrowało się chyba 15 minut Klarowność brzeczki bez zmian. Następne piwo to stout z płatkami owsianymi. Tutaj problem zaczął się już na etapie zacierania. Sito totalnie się zatkało. Brzeczka leciała tylko przez rurkę na środku kosza. Filtracja niemożliwa. Skończyło się na wyjęciu siatki... Chyba mylisz pojęcia? Po zacieraniu i filtracji jest wysładzanie. Filtracja w systemach recyrkulacyjnych występuje równolegle z zacieraniem. ...Czy dławicie przepływ za pompą aby brzeczka leciała tylko przez złoże czy rozkręcacie na full i leci Wam także przez rurkę? W zasadzie nie powinno się dławić przepływu z pompy. Pewnie przy pełnym otwarciu osiąga on ok. 4 l/min. I takie przepływ jest ok. Sprzętu się uczę, ale jedno jest pewne od pierwszej warki. Wydajność skoczyła bardzo w górę pomimo śrutowania trochę grubiej... Ześrutuj jeszcze dużo grubiej, na wydajności dużo nie stracisz, ale uzyskasz za to spokój podczas zacierania i filtracji. ...Blg zawsze idealnie w punkt zgodnie z założeniem Beersmitha, ale do fermantora trafia tak 2-3 litry więcej niż w przepisie. Popraw wydajność w profilu sprzętowym w programie BeerSmith, aby do fermentora trafiało tyle (lub prawie tyle) co w programie. HoppySailor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 No wlasnie, a propos BS. Jak macie ustawiony profil? Jakies zmiany w ustawieniach domyslnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Powiem tak. Pierwszą warkę warzyłem pilsa bez żadnych modyfikacji sprzętowych. Wszystko poszło idealnie. Zamknąłem się w czasie lekko ponad 3h. "Wysładzanie" nie trwało tak jak piszecie bardzo szybko tylko porównałbym je do standardowego. Ciurkało sobie powoli z 40- 60 minut. ... I dobrze, wysładzanie niezależnie od wielkości browaru ma swoje trwać. A czy ktoś nie pisał, że po wyjęciu kosza, zaczyna podgrzewać brzeczkę z 78st do 100st i kończy wysładzanie zanim brzeczka osiągnie 100? No chyba, że woda wysłodkowa, tak hamuje wzrost temp. wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 U mnie w hermsie (również system recyrkulacyjny) wysładzania trwa zwykle 60-90 minut. Gdy tylko brzeczka przykryje element grzewczy w kotle warzelnym załączam grzanie. Ustawiam jednak temperaturę nie na wrzenie (full) tylko na 90oC. Dopiero po całkowitym zakończeniu wysładzania podnoszę temperaturę do wrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) A czy ktoś nie pisał, że po wyjęciu kosza, zaczyna podgrzewać brzeczkę z 78st do 100st i kończy wysładzanie zanim brzeczka osiągnie 100? No chyba, że woda wysłodkowa, tak hamuje wzrost temp. wody Ja o tym pisałem. Nie wiem jakim sposobem niektórzy osiągają czas wysładzania 40-60min. U mnie trwa to może 15 min. Na GF uwarzyłem koło 25 warek i zawsze wyglądało to w ten sam sposób. Oczywiście nie twierdzę, że to dobrze, jak pisał PiwoLab wysładzanie niezależnie od wielkości browaru ma swoje trwać a szybkie wysładzanie napewno nie wpływa dobrze na wydajność choć swoje założenia osiągam. Jest jak jest cóż poradzę. Słód śrutuję sam dość drobno i niewiele to zmienia, tempo spowalnia trochę ale nie jakoś spektakularnie jak przed rozpoczęciem filtracji obniżę górne sito kilka cm, widocznie złoże filtracyjne bardziej się wtedy zbija. czym ją wycinaliście, czy wycinać na styk czy mniejszą, a może zostawić nieco wiecej i zagiąć? Wycinałem nożyczkami idealnie na wymiar, jak zagniesz to albo nie zmieścisz jej pod uszczelkę albo nie wejdzie Ci w kosz bo jest tam dość ciasno. Edytowane 7 Lutego 2017 przez HoppySailor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się