Jump to content

grainfather

le_szek

Recommended Posts

Programator jest zbędny. Ważne, ze ma sterownik!

mógłbyś rozwinąć? można do tego podłączyć jakiś programator, żeby zacierać wielotemperaturowo bez potrzeby ręcznej zmiany temperatury na tym komputerku? 

W weekend widziałem ten sprzęt w sklepie twojbrowar. Kosztuje coś 3,3 K. Na filmach wygląda całkiem fajnie, dobry bajer z chłodnicą. Ktoś się orientuje jak to się technicznie ma do braumeistera? Jakie są plusy i minusy?

Tak jak kolega mm1985, ja tam wolałbym się dowiedzieć czegoś od użytkowników, niż od sprzedawcy. Sprzęt jest nowy, więc na polskim rynku pewnie użytkowników niewielu, o ile w ogóle.

Widziałem, że temat przewija się na forach angielskich, jeśli kolega mm1985 posługuje się tym językiem, to tam bym proponował. Z tematów, które przeglądałem, użytkownicy po pierwszych warkach są zadowoleni, choć sprzęt ma wady wieku dziecięcego, które opisano.

Sprzedawca zawsze będzie zachwalał, swoje zarobić musi. Nie jest to dla mnie istotny temat, raczej ciekawość jak to wypada w konfrontacji z BM. W wolnej chwili poczytam fora, dzięki ☺

Tak jak kolega mm1985, ja tam wolałbym się dowiedzieć czegoś od użytkowników, niż od sprzedawcy. Sprzęt jest nowy, więc na polskim rynku pewnie użytkowników niewielu, o ile w ogóle.

Tak jak już wspomniany kolega zdążył sprostować coś próbował mu wmówić, zależy mu na porównaniu - sam sobie odpowiedz na pytanie w której grupie rozsądniej byłoby szukać kandydata do posiadania obu sprzętów po kilka tysi każdy: sprzedawców czy piwowarów klientów?

Edited by jaras

Nie pytałem sprzedawcy bo nie jestem zainteresowany kupnem. Ot zwykła ciekawość jak to faktycznie działa. Dodatkowo cena daje do myślenia... Jeśli jednak ktoś będzie miał jakieś info, napiszcie, wielu pewnie skorzysta☺ (zakładając że jakość do ceny w stosunku do BM jest dobra).

Cena jest atrakcyjna, zważywszy, że jest w tym system chłodzenia i sterownik. Wadą, widoczną już po filmie jest na pewno obsługowość. Sprzęt wymaga jednak ciągłej uwagi, przy kolejnych etapach pracy. Gdyby nie to, to bym się skusił.

Po zintegrowanej warzelni oczekiwałem minimalnej obsługi. Nastawiasz program, umieszczasz surowce maszynie i po dajmy na to 3,5 godz. biper urządzenia informuje o gotowości do zlania do fermentora chłodnej brzeczki :D

Po zintegrowanej warzelni oczekiwałem minimalnej obsługi. Nastawiasz program, umieszczasz surowce maszynie i po dajmy na to 3,5 godz. biper urządzenia informuje o gotowości do zlania do fermentora chłodnej brzeczki :D

No to przesadziłeś trochu ;) za te pieniądze .... plusem największym wg mnie jest to, że zajmuje mało miejsca, dla kogoś kto mieszka w bloku albo ma mało miejsca w kuchni w domu - rozwiązanie idealne, sam mam HERMS'a w mieszkaniu w bloku i powoli myślę nad wynajęciem garażu i przeniesieniu instalacji tam, za dużo kombinacji z organizacją miejsca pracy - rozkładanie, mycie, sprzątanie, składanie etc.

Chociaż ta ciągła uwaga kojarzy mi się tylko z siedzeniem przy normalnym garze☺. Tragedia nie ma, nawet BM nie jest tak idealny a kosztuje dwa razy więcej. Tyle co wczoraj wyczytałem, podobno lepsza wydajność jest na Grainie niż BM, dobrze byłoby to gdzieś jeszcze potwierdzić ☺

Ja mam lidlowski ze sterownikiem i mieszadłem. Na czas zacierania mam spokój i mogę się iść zdrzemnąć. Niestety dalej już jest tak jak przy zwykłym garze - wstawienie filtratora, filtracja, gotowanie, chmielenie i chłodzenie. W tej maszynie ta część procesu odbywa się dokładnie tak samo, nic nie usprawniając.

Dlaczego nie oczekujesz jeszcze autozlania do fermentora i zadania drożdży? A tak na poważnie to jak w takich urządzeniach dawkowany jest chmiel?

A jak w żarnowych ekspresach do kawy? Tak samo... do zasobników wsypujesz chmiel, ilość zasobników np. 4 i w odpowiednich sekwencjach sterownik przewraca zasobnik do kotła. 

Edited by e-prezes

• 3 months later...

Minął kwartał, może ktoś kupił to pudło i może coś powiedzieć na jego temat?

Tu pytanie do zorientowanych w tego typu sprzętach. Czy są w ogóle takie automaty?