Wąski Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 15 minut temu, Wuuu napisał: Nie ma chyba takiej. Pytaj tutaj co nie jest jasne, postaramy się pomóc Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka na początek pyt.1 czy na czas zacierania użyć oryginalnego filtra a po wysłodzeniu przenieść brzeczkę do fermentora tymczasowego, całość wymyć i założyć hop stoper? pyt. 2 czy nowy sterownik daje możliwość sygnalizacji, kiedy wrzucać kolejne porcje chmielu ? sorry jeśli już było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 na początek pyt.1 czy na czas zacierania użyć oryginalnego filtra a po wysłodzeniu przenieść brzeczkę do fermentora tymczasowego, całość wymyć i założyć hop stoper? pyt. 2 czy nowy sterownik daje możliwość sygnalizacji, kiedy wrzucać kolejne porcje chmielu ? sorry jeśli już było.1. Ja tak właśnie robię i polecam poświęcić te 30 minut na tę czynność, bo sporo syfu zostaje po zacieraniu pod fałszywym dnem. 2. Tak, daje. Trzeba tylko stworzyc recepturę na tej stronie GF i ściągnąc apkę na kom. Potem wystarczy rozpocząć nową sesję i sterownik będzie informować o każdym kroku podczas zacierania i gotowania kiedy wrzucic chmiel.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Wajcha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Video instrukcje obsługi tej strony i aplikacji znajdziesz na YT na kanale GF.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 46 minut temu, Wuuu napisał: Video instrukcje obsługi tej strony i aplikacji znajdziesz na YT na kanale GF. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 a jeszcze jedno. przez chłodnicę przepuszczać gotującą się brzeczkę celem sterylizacji np 10-15min przed końcem gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 a jeszcze jedno. przez chłodnicę przepuszczać gotującą się brzeczkę celem sterylizacji np 10-15min przed końcem gotowania?5 minut wystarczy (bez chłodzenia) potem w zależności czy chmielisz na hopstand czy nie to schładzasz do ok 79C i zatrzymujesz chłodzenie, chmielisz, czekasz i od razu do fermentora. Od razu można korygować temp wylatującej brzeczki w zależności jak zimną masz wodę w kranie to nawet do 17C można schłodzić od razu ze 100CWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Wąski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgus Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 5 godzin temu, Wąski napisał: na początek pyt.1 czy na czas zacierania użyć oryginalnego filtra a po wysłodzeniu przenieść brzeczkę do fermentora tymczasowego, całość wymyć i założyć hop stoper? pyt. 2 czy nowy sterownik daje możliwość sygnalizacji, kiedy wrzucać kolejne porcje chmielu ? sorry jeśli już było. AD1 - Zanim nie mialem hopstopera od Lewatywy to przez ten fabryczny filtr lecialo sporo syfu, jak juz nabylem hopstopper to zakladam go tez na zacieranie i wszystko jest klarowne. Jesli masz hopstopper to imo szkoda czasu, ale sprobuj sobie tak i tak - sam dojdziesz do odpowiednich wnioskow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 4 minuty temu, morgus napisał: AD1 - Zanim nie mialem hopstopera od Lewatywy to przez ten fabryczny filtr lecialo sporo syfu, jak juz nabylem hopstopper to zakladam go tez na zacieranie i wszystko jest klarowne. Jesli masz hopstopper to imo szkoda czasu, ale sprobuj sobie tak i tak - sam dojdziesz do odpowiednich wnioskow. a możesz dać zdjęcie jak go podłączasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgus Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 5 minut temu, Wąski napisał: a możesz dać zdjęcie jak go podłączasz? uciąłem na końcu oryginalny silikonowy łącznik od podstawowej bazooki i nałożyłem na hopstoper Wąski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 2 minuty temu, morgus napisał: uciąłem na końcu oryginalny silikonowy łącznik od podstawowej bazooki i nałożyłem na hopstoper czyli z fabrycznego filtra całkowicie zrezygnowałeś ( gumka ciachnięta ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgus Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Dokładnie tak, jest beznadziejny i nie zamierzam go już używać. Dodatkowa siatka na fałszywe dno + hopstoper i leci czyste Edytowane 19 Listopada 2018 przez morgus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 AD1 - Zanim nie mialem hopstopera od Lewatywy to przez ten fabryczny filtr lecialo sporo syfu, jak juz nabylem hopstopper to zakladam go tez na zacieranie i wszystko jest klarowne. Jesli masz hopstopper to imo szkoda czasu, ale sprobuj sobie tak i tak - sam dojdziesz do odpowiednich wnioskow. Ale przecież cały syf, który przedostał się przez fałszywe dno zanim ułoży się złoże, tym bardziej z hopstoperem nie wróci na górę i zostaje na czas gotowania, co nie jest wskazane. Kilknaście postów wyżej wklejałem zdjęcia tego syfu co zostaje w garze po zacieraniu. I Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgus Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Pisałeś też, że nie używasz żadnych dodatkowych siatek do zacierania - to i leci syf przez te otwory, ktore sa w podstawowym wyposażeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Pisałeś też, że nie używasz żadnych dodatkowych siatek do zacierania - to i leci syf przez te otwory, ktore sa w podstawowym wyposażeniu. Ale kolega @Wąski też pracuje bez siatki, więc polecam rozwiązanie pod niego. I tu od razu zakładany hopstoper się nie sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgus Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Ahh to przepraszam, źle zrozumiałem. Pierwsze dwie warki robiłem bez dodatków od Lewatywy i dodatkowego przelewania do fermentora i są bardzo smaczne hehe. @Wąski - polecam więc dodatkową siatkę od kolegi @lewatywa8 . Koszt niewielki a ile czasu zaoszczędzone Wąski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Jestem po pierwszym zacieraniu w GF ( bez gotowania ) do celów innych niż piwowarskie ? Poszło 8kg słodu, co w moim odczuciu. stanowi już maks możliwości tego sprzętu. Całość przebiegła sprawnie z użyciem aplikacji w kom (super temat ) Zastrzeżenia mam jedynie do podgrzewania ustalonej temp w zakresie ost. 2-3 stopni. Trwa to po prostu bardzo długo. Podobnie jak przejście do mash out. Tryb grzałek ( mash) Może lepiej będzie jednak ustawić od początku na pełną moc i zaoszczędzić trochę czasu? Jak robicie u siebie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Ja działam na full ale używam CraftBeerPi i ustawiam mniejszą moc np. 80%. Z tym iż zdarzało Mi się zapomnieć i działać na full, to program sam obniża moc np. do 20% jak jest blisko zadanej temp. Nie wiem jak to jest z oryginalnym sterownikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olko Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Dzisiejsze odwiedziny Carrefour skończyły się modyfikacją GF.? Neoprenowa mata do jogi za jedyne 32.99 została wykorzystana jako materiał do płaszczu izolacyjnego. Czyli DIY Graincoat. Jak na zdjęciach Wysokość izolacji 42.5 cm Szerokość 110 cm Płaszcz nie będzie na rzepy. Wykorzystam stary pasek bagażowy, zaciskany po środku. Edytowane 25 Listopada 2018 przez olko Igor Siemieniuk i Wuuu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Ma ktoś jakiś patent na transportowanie pełnego grainfathera? Chodzi mi o to że w moim przypadku chciałbym zacierać i warzyć w jednym pomieszczeniu, a chłodzić gdzie indziej. Poprzednio miałem Brewcraftera i tam były zwykłe uszy do przenoszenia, a tu ich brak. Edytowane 28 Listopada 2018 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 20zł IKEA. przy okazji ma ktoś patent na zastąpienie tego? https://www.grainfather.com/shop/accessories/wortometer.html w pl niedostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) najszybciej to wziąć rurkę z nierdzewki taką fi 10mm i na nią nakleić taki termometr. Wpiąć go w wężyk wylotowy z chodnicy i masz a;la Blichmanowski thrumometer. Choć ten oryginalny jest z aluminium, więc pewnie i miedziana rurka może dać rade choć osobiście wolałbym KO Edytowane 29 Listopada 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 2 godziny temu, nike21 napisał: najszybciej to wziąć rurkę z nierdzewki taką fi 10mm i na nią nakleić taki termometr. Wpiąć go w wężyk wylotowy z chodnicy i masz a;la Blichmanowski thrumometer. Choć ten oryginalny jest z aluminium, więc pewnie i miedziana rurka może dać rade choć osobiście wolałbym KO dla mnie te naklejki są słabe, jakieś inne pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Wozki/ wozidla do przewożenia zalanego grainfathera są spoko ale mam do pokonania jeszcze schody jakieś pomysy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Wózek kroczący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się