nike21 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 UWAGA UWAGA. Ostatnio doczytałem na Facebooku na grupie GF sposób na zwiększenie wydajności. Mianowicie, zasypujemy słód, mieszamy porządnie, odczekujemy 10 minut, znowu mieszamy i dopiero uruchamiamy zacieranie. Właśnie skończyłem warkę, w której wykonałem tą metodę i wyszło mi 91% wydajności. Zakładałem 25L 14 brix, wyszło 16 brix 26 litrów. Polecam spróbować magiel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Również skończyłem warkę, zestaw z TB "Belgian Coffee Dark Ale 16°BLG" zestaw na 25L otrzymałem 25l 17blg. Mój hopstoper nie dał rady, przy próbie chłodzenia i przelania do fermentatora zero nic nie leciało. Po zrzuceniu hopstopera i przelaniu poprzez dwa sitka nierdzewne z Lidla, żeby zatrzymać cześć osadu (chmieliłem w hopspayder, więc prawie cały poszedł do kibla), To co oblepiało hopstoper to jakaś jakby mazia z chmielu, trochę tłusta plus 17 blg i kaput. Zestaw ten leżał ok 6 m-cy, nie śrutowany. Robiłem piwa z własnych składników i zero takich problemów. Nie zauważyłem osadów białkowych, tak jakby w ogóle nie było przełomu i chyba tu problem. To mój ostatni zakup u nich, do tej pory słody z VM i zero takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Ja od kilku warek praktykuję zbieranie piany, szumowiny i wywalanie jej zanim zacznie się gotować brzeczka. Przełomu białkowego nie widziałem już dawno chyba że jest on na tyle drobny że go nie dostrzegam, ale kiedyś to miałem wielkie farfocle a teraz nic. Hopspidera nie używam jak mało chmiele, sam hopstoper daje rade. Mam taki od Lewatywy. Kiedyś mi zrobił do kadzi z kega i jak miałem problem z zatykaniem to podesłał mi drugi z rzadszej siatki. I tego drugiego zostawiłem sobie do GF i jest spoko. Też się oblepia ale odsysa wszystko do dna. Najważniejsze to pomału otwierać zaworek żeby brzeczka zasysana przez hopspider nie poszła za szybko bo się przytka. Tak podczas zacierania jak i podczas chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Teraz czekam na przesyłkę z ali i dam coś takiego sito na całe dno, ponieważ otwory są dość duże to dołożę siatkę wielkość oczka 0.6mm, sito mesh 27. Hopspaider mam z siatki: -wielkość oczka: 0,25 mm -średnica drutu: 0,19 mm -szerokość siatki: 1000mm -sito mesh: 58, a i tak przepuszcza sporo chmielu. Hopstoper właśnie z tej drobnej siatki nie dał rady po raz pierwszy. Edit: poprawione na wniosek kolegi niżej, zwykłe przejęzyczenie. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Hotstoper i hotspaider. To ma zatrzymać gorąco (hot) czy chmiel (hop)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Jest hopstoper i hopspider. Hopspider zatrzymuje chmiel przed mieszaniem się z całą brzeczką, pozwala jedynie uwolnić goryczkę, smak i aromat do brzeczki. Hopstoper zatrzymuje osady w kotle podczas filtracji brzeczki do fermentacji, głównie białkowe w przypadku używania hopspidera. Edytowane 17 Listopada 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Żeby jeszcze trochę zamieszać, hopspider takze spełnia rolę hopstoppera, bo w zasadzie "zatrzymuje chmiel" (jego zielona materię). Nazwa pochodzi od wynalazku kolegów zza wielkiej wody. Pierwsze hopspidery faktycznie wyglądały jak pająki, rozpostarte nad kotłami warzelnymi (najcz. kegami albo garami). Byl/jest to fragment szerokiej rury pcv, z założona siatka, utrzymuje się to za pomocą 3 drutów (pogooglajcie sobie, każdy może sobie coś takiego zbudować).Hopstopper w GF to sitko przy wlocie odpływu do pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 16.11.2019 o 19:30, nike21 napisał: UWAGA UWAGA. Ostatnio doczytałem na Facebooku na grupie GF sposób na zwiększenie wydajności. Mianowicie, zasypujemy słód, mieszamy porządnie, odczekujemy 10 minut, znowu mieszamy i dopiero uruchamiamy zacieranie. Właśnie skończyłem warkę, w której wykonałem tą metodę i wyszło mi 91% wydajności. Zakładałem 25L 14 brix, wyszło 16 brix 26 litrów. Polecam spróbować A czym to się różni od zacierania +10min i wymieszania słodu 10min? P.S. Apropos Hopspidera, wiem o co kaman. Ironizowałem z @Pabllo_Lodz Edytowane 17 Listopada 2019 przez teufel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Nie wiem czym się różni bo z pozoru niczym, ale zrobiłem tak i osiągnąłem wydajność jakiej nie osiągałem wcześniej pomimo stosowania zacierania 60 min i 75 min. Zauważyłem że w ciągu tych 10 minut śruta bardzo napęczniała i wchłonęła dużo wody. Powtórzę to przy kilku kolejnych warkach i sprawdzę czy to faktycznie działa na dłuższą metę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 A jaki miałeś zasyp ( i czy coś "majstrowałes" z wodą)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 słody: - Pale Ale 5 kg - Czekoladowy EBC 800 0,3 kg - Carafa III 1000 EBC 0,25 kg - Karmelowy 250 EBC 0,6 kg chmiel: - Columbus Tomahawk 25 g - Cascade 30 g - Centennial 30g Zacieranie: -50o C - 30 min -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min z wodą nic nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 hmmm... Tak z ciekawości: po co te 30 min w 50C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Przerwa białkowa, materiał dla drożdży i utrzymania piany. Nie koniecznie potrzebna w dobie dobrze zmodyfikowanych słodów. Ale też żadne przestępstwo, każdy warzy jak chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 38 minut temu, mirogster napisał: Przerwa białkowa, materiał dla drożdży i utrzymania piany. Nie koniecznie potrzebna w dobie dobrze zmodyfikowanych słodów. Ale też żadne przestępstwo, każdy warzy jak chce. może tak , może nie? Cytat 50-52* - przerwa białkowa - w tych temperaturach białka są rozkładane przez egzopeptydazy na aminokwasy i niskocząsteczkowe peptydy. Ma na celu dostarczenie drożdżom budulca zawierającego w odpowiedniej formie azot (tzw. azot alfa-aminowy). Przy obecnie używanych słodach nie jest konieczna, a może być nawet szkodliwa dla piany i treściwości piwa. Jeżeli stosujemy, to raczej krótką - 10-15 min. przemo_07_10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Często się wam przypala ? Ja dopiero jestem po 3 warce i raz mi się przypaliło nie wiem czemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Często się wam przypala ? Ja dopiero jestem po 3 warce i raz mi się przypaliło nie wiem czemu .A co to była za warka? Mnie może 2 razy sie przypaliło. Pamiętam, że na pewno Wheat wine z uwagi na dużą ilość białek i długi czas gotowania. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 2 godziny temu, Wuuu napisał: A co to była za warka? Mnie może 2 razy sie przypaliło. Pamiętam, że na pewno Wheat wine z uwagi na dużą ilość białek i długi czas gotowania. Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Słód bohemian pilsner Weyermann 5 kg 68.5% Ziarno Słód wiedeński Weyermann 1 kg 13.7% Ziarno Słód monachijski typ I Weyermann 1 kg 13.7% Ziarno Słód karmelowy Carahell 0.3 kg 4.1% leloo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 A długo gotowałeś? Duży przełom? Jakiś hopstoper na dnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 33 minuty temu, Wuuu napisał: A długo gotowałeś? Duży przełom? Jakiś hopstoper na dnie? Gotowałem 60min , przełom nie był zbyt duży , używam fabrycznego hopstopera jeżeli tak to można nazwać. Ogólnie stworzył się problem żeby odfiltrować ostanie może 3-4l tak jak by sie zapchało a chmielu we wcześniejszych warkach wrzucałem więcej i bez problemu odfiltrowaało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Czekałem bardzo długo i w końcu się doczekałem. Nie oczekuję po tym nie wiadomo jakich cudów po prostu musiałem za wszelką cenę to przetestować ponieważ naczytałem się i naoglądałem na temat tego sita bardzo wiele. Na wstępie powiem że komentarze z aliexpress się nie sprawdziły tzn. sito przyszło bardzo solidnie zapakowane - gruba warstwa "bąbelków" plus solidny karton oraz wykonanie wcale nie jest tandetne ale wiadomo to ma działać nie wyglądać. Oczekuję po tym rozwiązaniu dwóch rzeczy tzn. że będę mógł gotować chmiel w całej objętości warki oraz że odzyskam całą brzeczkę bez problemów z zapychaniem pompy itd. Dotyczy to piw z dużymi dawkami chmielu w trakcie gotowania i po zakończeniu warzenia kiedy to dodajemy chmiel na tzw. 0 stopni i w trakcie chłodzenia. Nie ma co ukrywać każdy kto ma za sobą kilka warek wie już że standardowy filter nie jest wystarczający. Stosowałem już hopstopper który kiedyś wykonał dla mnie Lewatywa jeszcze do starego sprzętu a ja przystosowałem go do grainfathera. Potrafi się zapychać a brzeczka trafia do fermentora bardzo powoli. Hopspider jest ogólnie ok ale chmiel nie gotuje się w całej objętości brzeczki a w przypadku ogromnych ilości chmielu np. new england ipa trzeba go tam zamieszać więc sporo chmielin dostaje się do piwa. Na pewno to sito w połączeniu z oryginalnym filtrem nie doprowadzi do tak klarownej brzeczki jaką zapewnia hopstopper ale myślę że będzie bardzo dobrze i przede wszystkim sprawnie. Wiadomo im klarowniejsze piwo trafi do fermentacji tym lepszy jest efekt końcowy ale jest nadal wielu piwowarów którzy zlewają całą zawartość brzeczki wraz z chmielinami do fermentacji i piwa po odpowiednim czasie nie wyglądają najgorzej my jednak myślę po to zakupiliśmy grainfathera aby nie tylko usprawnić warzenie ale także podnieść jakość naszych piw mam więc nadzieję że to sito będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o sprawność i jakość filtracji. Niestety testy będę mógł wykonać dopiero za trzy tygodnie, mogę fermentować tylko jedno piwo jednocześnie ze względu na moje mieszkanie oraz INNE czynniki o których wieloletni piwowarzy mogą się domyślać. Tak w ogóle nowa warka będzie przełomowa ponieważ dojdzie nowe sito i koniecznie muszę sprawdzić metodę zacierania o której pisał "nike21". mirogster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Nieźle, wygląda całkiem solidnie. A nawet gdyby kiedyś puściły te punktowe spawy na nóżkach, można spokojnie zastąpić je jakimiś śrubami z nierdzewki. Mógłbyś podać jeszcze linka do Ali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 5 godzin temu, war3333 napisał: Czekałem bardzo długo i w końcu się doczekałem. Nie oczekuję po tym nie wiadomo jakich cudów po prostu musiałem za wszelką cenę to przetestować ponieważ naczytałem się i naoglądałem na temat tego sita bardzo wiele. Nie chcę cię rozczarować ale to sito ma bardzo duże otwory i w takiej wersji chmielu nie zatrzyma. Zamówiłem podobne na dno ale do niego dołożyłem siatkę(od spodu) i tak wiem że chmielić muszę w hopspaider 400um, bo sito chmielin nie zatrzyma. Używam fermentator stożkowy więc to nie problem, przy ostatniej warce 1.5l osadu z chmielin plus 1.5l drożdży. Więc wykonałem hopspaider z siatki 400um i drugi z siatki 180 um do fermentatora i przez niego będę lał brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 https://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/2374-hop-stoper-grainfather.html A ten stoper z TB daje rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 To pewnie to samo co od kol. lewatywy. Czy daje radę to musiał byś sprawdzić, kol. lewatywę tu polecają. Ja zawsze miałem problem z goryczką i od momentu użycia hop-spaider ten problem u mnie zniknął. Ale to moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 https://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/2374-hop-stoper-grainfather.html A ten stoper z TB daje rade?Daje radę. Tylko w zestawie nie ma nic do połączenia z pompą. Ja używam tej zapasowej gumy do standardowego filtra. Tylko trzeba ją trochę przyciąć.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się