CPQ Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Jako że mój pierwszy post chciałbym na wstępie się przywitać :-) Mimo że już kilkanaście warek za mną to wszystkie opierały się o gotowe receptury czy to ze sklepów czy posiłkując się forum. Ale przyszedł czas żeby samemu coś pokombinować ;-) Wymyśliłem sobie posiłkując się przykładami z forum American Amber Ale - w założeniu piwko orzeźwiające, lekko słodowe, goryczka około 30 IBU ale dobrze wyczuwalny aromat chmielu. Docelowo chciałbym aby w piwku były wyczuwalne owoce tropikalne, nuty żywiczne. Proszę o uwagi/ocenę receptury zasyp oparty na słodach strzegom Pale Ale 3 kg Monachijski typ II 1 kg karmelowy czerwony 0,7 kg karmelowy ciemny 0,2 kg zasyp na 62°C - 25 minut 72° - 45 minut 77°C - 15 minut Gotowanie/chmielenie 60' 60' - Simcoe 10g,Cascade 5g 20' - Simcoe 5g,Cascade 5g 5' - Simcoe 10g,Cascade 10g na zimno, 4 dni przed butelkowaniem - Simcoe 25g,Cascade 30g Jako że w ten weekend warzę APA na Fermentum Mobile - FM52 Amerykański Sen - chciałbym do mojego AAA wykorzystać gęstwe (będę ją pierwszy raz zbierał więc na wszelki wypadek kupię paczkę Safale US-05 lub Danstar Nottingham - Ale Yeast. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez CPQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Jak chcesz nuty tropikalne to może dodaj jeszcze Amarillo na 20' i 5'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Daj Monachijskiego 0,5kg. W innym razie piwo będzie zbyt pełne i będzie musiało poleżeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Mam tu przepis na pewne zwycięskie AAA wraz z komentarzem (kolegi Łukasza R). Oczywiście zasyp inny i pewnie inne założenia były, ale wnioski mogą Cię nakierować na sposób chmielenia na cichej i aromat. Pale Ale 4,2kg Aromatic 0,3Amber malt 0,25Special B 0,25 Drożdże windsor Zacieranie: zasyp w 55st.C55st.C - 10-15minut68st.C - 60minut78st.C - filtreacja Gotoanie 60minut: Magnum - 60minut (17g)Centenial- 15minut (15g)Amarillo - 10minut (20g)Cascade - 1minuta (30g) Na cichą poszło:cascade 19g i centenial 31g po 3 dniach cichej20g Pacyfica i 30g Vic Secret na ostatnie 3 dni przed rozlewem Osobiście przy następnym warzeniu tego piwa zwiększę chmielenie na aromat podczas gotowanie planuję dać 50g Cascade na minutę i na cichą dam po 25g każdego z tych chmieli które dałem przy pierwszym podejściu Pozdrawiam I udanego warzenia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPQ Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Daj Monachijskiego 0,5kg. W innym razie piwo będzie zbyt pełne i będzie musiało poleżeć. Dzięki za radę, tak zrobię. Jak chcesz nuty tropikalne to może dodaj jeszcze Amarillo na 20' i 5'? Tak się zastanawiam czy całkiem nie zamienić cascade na amarillo - żadnego jeszcze nie używałem, dopiero z amerykańskimi chmielami zaczynam, narazie korzystałem z citry - i bardzo mi odpowiadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) Tak się zastanawiam czy całkiem nie zamienić cascade na amarillo Moim zdamiem nie. Lepiej dodać odrobinę tego Amarillo lub Mosaic. Jak zamienisz Cascade na Amarillo, to w połączeniu z pełnią piwa i tymi karmelami może być mdło. Ja miałem fajne efekty z czymś takim: http://www.piwo.org/topic/13394-the-lonely-mountain-brewery/page-2?do=findComment&comment=327028 Bardzo fajnie wyszło, choć odrobinę przymało cytrusów - nast. razem zastąpię Green Bullet'a jakąś Citrą czy coś w ten deseń. Edytowane 2 Maja 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się