CPQ Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 (edited) Jako że mój pierwszy post chciałbym na wstępie się przywitać :-) Mimo że już kilkanaście warek za mną to wszystkie opierały się o gotowe receptury czy to ze sklepów czy posiłkując się forum. Ale przyszedł czas żeby samemu coś pokombinować ;-) Wymyśliłem sobie posiłkując się przykładami z forum American Amber Ale - w założeniu piwko orzeźwiające, lekko słodowe, goryczka około 30 IBU ale dobrze wyczuwalny aromat chmielu. Docelowo chciałbym aby w piwku były wyczuwalne owoce tropikalne, nuty żywiczne. Proszę o uwagi/ocenę receptury zasyp oparty na słodach strzegom Pale Ale 3 kg Monachijski typ II 1 kg karmelowy czerwony 0,7 kg karmelowy ciemny 0,2 kg zasyp na 62°C - 25 minut 72° - 45 minut 77°C - 15 minut Gotowanie/chmielenie 60' 60' - Simcoe 10g,Cascade 5g 20' - Simcoe 5g,Cascade 5g 5' - Simcoe 10g,Cascade 10g na zimno, 4 dni przed butelkowaniem - Simcoe 25g,Cascade 30g Jako że w ten weekend warzę APA na Fermentum Mobile - FM52 Amerykański Sen - chciałbym do mojego AAA wykorzystać gęstwe (będę ją pierwszy raz zbierał więc na wszelki wypadek kupię paczkę Safale US-05 lub Danstar Nottingham - Ale Yeast. Edited April 30, 2015 by CPQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 Jak chcesz nuty tropikalne to może dodaj jeszcze Amarillo na 20' i 5'? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras13 Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 Daj Monachijskiego 0,5kg. W innym razie piwo będzie zbyt pełne i będzie musiało poleżeć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leepa79 Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 Mam tu przepis na pewne zwycięskie AAA wraz z komentarzem (kolegi Łukasza R). Oczywiście zasyp inny i pewnie inne założenia były, ale wnioski mogą Cię nakierować na sposób chmielenia na cichej i aromat. Pale Ale 4,2kg Aromatic 0,3Amber malt 0,25Special B 0,25 Drożdże windsor Zacieranie: zasyp w 55st.C55st.C - 10-15minut68st.C - 60minut78st.C - filtreacja Gotoanie 60minut: Magnum - 60minut (17g)Centenial- 15minut (15g)Amarillo - 10minut (20g)Cascade - 1minuta (30g) Na cichą poszło:cascade 19g i centenial 31g po 3 dniach cichej20g Pacyfica i 30g Vic Secret na ostatnie 3 dni przed rozlewem Osobiście przy następnym warzeniu tego piwa zwiększę chmielenie na aromat podczas gotowanie planuję dać 50g Cascade na minutę i na cichą dam po 25g każdego z tych chmieli które dałem przy pierwszym podejściu Pozdrawiam I udanego warzenia życzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
CPQ Posted May 1, 2015 Author Share Posted May 1, 2015 Daj Monachijskiego 0,5kg. W innym razie piwo będzie zbyt pełne i będzie musiało poleżeć. Dzięki za radę, tak zrobię. Jak chcesz nuty tropikalne to może dodaj jeszcze Amarillo na 20' i 5'? Tak się zastanawiam czy całkiem nie zamienić cascade na amarillo - żadnego jeszcze nie używałem, dopiero z amerykańskimi chmielami zaczynam, narazie korzystałem z citry - i bardzo mi odpowiadał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 (edited) Tak się zastanawiam czy całkiem nie zamienić cascade na amarillo Moim zdamiem nie. Lepiej dodać odrobinę tego Amarillo lub Mosaic. Jak zamienisz Cascade na Amarillo, to w połączeniu z pełnią piwa i tymi karmelami może być mdło. Ja miałem fajne efekty z czymś takim: http://www.piwo.org/topic/13394-the-lonely-mountain-brewery/page-2?do=findComment&comment=327028 Bardzo fajnie wyszło, choć odrobinę przymało cytrusów - nast. razem zastąpię Green Bullet'a jakąś Citrą czy coś w ten deseń. Edited May 2, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now