vettis Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Cześć, Chciałbym się dowiedzieć o wasze doświadczania w zacieraniu dużych warek. Jak myślicie można zacierać 50 l warki w 32 l garze? Mam zamiar warzyć większe ilości (mam zbyt mało czasu w miesiącu) I pozostanie kwestia również filtracji w kadzi dziurkowanej. Filtrowanie na 2 razy? Muszę dokupić fermentatory, bo z tego co czytam to lepiej 2 standardowe, niż jeden duży. W późniejszym czasie na pewno kupię większy gar, tylko że to wydatek nie mały i nie można wszystkiego na raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 zacierać można , a w czym będziesz chmielić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 No właśnie w tym samym garze czyli 32 l i rozcieńczać potem do uzyskania odpowiedniego Blg. Chociaż znalazłem coś takiego http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid,593,cid,6235,product.html i w sumie nie daleko bo w Krakowie Tam gdzie jeżdżę po słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 No właśnie w tym samym garze czyli 32 l i rozcieńczać potem do uzyskania odpowiedniego Blg. Chociaż znalazłem coś takiego http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid,593,cid,6235,product.html i w sumie nie daleko bo w Krakowie Tam gdzie jeżdżę po słody Jak się dobrze rozejrzysz to dużo taniej kupisz kega 50l, wystarczy wyciąć górę i masz niezniszczalny kocioł warzelny Tak duże rozcieńczenie o jakim piszesz niestety nie pozostanie bez wpływu na jakość piwa, a i wydajność będzie marna. Tak więc nie polecam tej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 No właśnie w tym samym garze czyli 32 l i rozcieńczać potem do uzyskania odpowiedniego Blg. Chociaż znalazłem coś takiego http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid' date='593,cid,6235,product.html[/url'] i w sumie nie daleko bo w Krakowie Tam gdzie jeżdżę po słody Jak się dobrze rozejrzysz to dużo taniej kupisz kega 50l, wystarczy wyciąć górę i masz niezniszczalny kocioł warzelny Tak duże rozcieńczenie o jakim piszesz niestety nie pozostanie bez wpływu na jakość piwa, a i wydajność będzie marna. Tak więc nie polecam tej metody. Liczyłbym się z tym, że wpłynie na jakość piwa, a co do kega to ciężko dorwać taniej niż ten gar. Jak już to dochodzą koszty transportu... Chyba się zdecyduję na ten gar http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid,593,cid,6235,product.html wydaje mi się, że cenę mają naprawdę dobrą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Dori pisała Ci o kegu. Garnek możesz przypalić, możesz porysować lub obić i później wyrzucisz. Keg możesz obijać przypalać i będzie dalej dobrze służył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Ja zanim zakupiłem gar 50 l warzyłem w okresie letnim warki 70-80 litrów w garze 35 litrowym. Też miałem ten problem, że wolałem zacierać raz większą ilość z uwagi na brak czasu. Robiłem to w ten sposób, że zacierałem ilość słodu odpowiednią dla tch 70-80 litrów w garze a później wysładzałem do drugiego naczynia (wiadra, lub inne pojemniki). Gęstą brzeczkę (po uzupełnieniu gara do prawie pełna wysłodzinami) chmieliłem, zaś drugą część (po wysłodzeniu) gotowałem albo w innym garze, albo (zależnie od tego gdzie warzyłem) robiłem to na dwa razy w tym 35 l. W sumie uzyskiwałem założoną objętość, choć przyznam roboty było dużo, choć zawsze to mniej niż dwie warki pod rząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Dori pisała Ci o kegu.Garnek możesz przypalić, możesz porysować lub obić i później wyrzucisz. Keg możesz obijać przypalać i będzie dalej dobrze służył. Racja, miałem taki gar, trzeba się z nim bardzo ostrożnie obchodzić - duże płaty cienkiej błachy, cienka emalia, po roku dorobiłem się odprysków. Gotowania zagęszczonej brzeczki tez nie polecam. Jeżeli masz do wyboru to, lub wcale to OK; ale lepiej zrobić 25L dobrego piwa niż 50 przeciętnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Można bawić sie w parti-gyle. Czyli dwa piwa przy jednym zacieraniu. Kilka godzin mniej niż dwie osobne warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 tu masz kocioł z wspawanym króćcem w cenie tego gara http://www.piwo.org/forum/t2037-Sprzedam-kociol-z-kega-50-L-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Można bawić sie w parti-gyle. Czyli dwa piwa przy jednym zacieraniu. Kilka godzin mniej niż dwie osobne warki. Tylko że wtedy z kolei potrzebujesz dwa gary do zacierania i 2x źródło ciepła. Ale pewnie, jak to dobrze zorganizować to da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 a co do kega to ciężko dorwać taniej niż ten gar. Jak już to dochodzą koszty transportu... Chyba się zdecyduję na ten gar http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid,593,cid,6235,product.html wydaje mi się, że cenę mają naprawdę dobrą... Ja tez chce przejść na większe warki, ale niskim kosztem. I założyłem sobie, że albo kupię KEGi tanio, albo nie kupię wcale i będę warzył dalej po 25l. Dałem ogłoszenie do gazety (ANONSE Lubelskie). Po niespełna 2 tygodniach miałem już 3 Kegi po 60zł/szt. (2x 50l i jeden 30l - dla brata do kolumny;) ). Zadzwonił do mnie facet spod Lublina, że ma kilka na zbyciu. Jak tam pojechałem, to okazało się, że to jakiś skład przeróżnych rupieci. Kegi z Leżajska, Kasztelana i EB Brewery. Miał jeszcze z Perły, ale nie chciał sprzedać. Podejrzewam, że chodziło o to, że nie chciało mu się bawić w zwroty do tych browarów. O EB nie ma co nawet mówić.. Dlatego sprzedał. Proponuję żebyś dał ogłoszenie do jakiejś gazety w Twojej okolicy, może ktoś odda tanio KEGa. Myślę, że warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się