Areh Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Za małe mam doświadczenie żeby cokolwiek doradzić. Sprawdź może balingometr (czy czym tam mierzysz zawartość cukru). Na S-04 robię swojego pierwszego stouta (milk stouta). U mnie w temp. ok. 16-17°C po tygodniu zeszło z 14 do 7 BLG (liczone razem z laktozą - 250g na 10l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Przy takich temp zacierania takie odfermentowanie jest mało możliwe zwłaszcza przy S-04 jakiś błąd w pomiarze...po drugie kto otwiera wiadro po 3 dniach?? Edytowane 4 Maja 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesek Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 No to muszę termometr sprawdzić, balingometry mam 2, wiec nie sądze żeby oba kłamały. Konus, czepiasz sie tych 3 dni - widocznie miałem dobre wyczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Wyczucie? Sprawdzać po 3 dniach blg? To tak jakby przyszedł do Ciebie szef, miałeś na wykonanie zlecenia miesiąc a On po tygodniu chce mieć wszystko gotowe. Już wiem dlaczego nie odwiedzam piaskownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 No to muszę termometr sprawdzić, balingometry mam 2, wiec nie sądze żeby oba kłamały. Konus, czepiasz sie tych 3 dni - widocznie miałem dobre wyczucie. Skalibruj na czystej wodzie areometry (a może aerometry, nie pamietam). Mógł się papierek przesunąć. Ja kiedyś wsadziłem do pomiaru kolejno 3 spławiki i każdy pokazywał wartość ujemną. Potem okazało się, że każdy miał pęknięcie i tonął w piwie. 3 jednego dnia. Co do wyczucia to: kto otwiera wiadro po 3 dniach?? Po co wogóle tam zaglądać tak szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesek Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Jak nie bulkało sprawdzałem, wyszalało sie w 2 dni tez sprawdzam, nie widze w tym, nic złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 zobaczymy jak dobre piwo wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi