Areh Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Za małe mam doświadczenie żeby cokolwiek doradzić. Sprawdź może balingometr (czy czym tam mierzysz zawartość cukru). Na S-04 robię swojego pierwszego stouta (milk stouta). U mnie w temp. ok. 16-17°C po tygodniu zeszło z 14 do 7 BLG (liczone razem z laktozą - 250g na 10l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Przy takich temp zacierania takie odfermentowanie jest mało możliwe zwłaszcza przy S-04 jakiś błąd w pomiarze...po drugie kto otwiera wiadro po 3 dniach?? Edytowane 4 Maja 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesek Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 No to muszę termometr sprawdzić, balingometry mam 2, wiec nie sądze żeby oba kłamały. Konus, czepiasz sie tych 3 dni - widocznie miałem dobre wyczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Wyczucie? Sprawdzać po 3 dniach blg? To tak jakby przyszedł do Ciebie szef, miałeś na wykonanie zlecenia miesiąc a On po tygodniu chce mieć wszystko gotowe. Już wiem dlaczego nie odwiedzam piaskownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 No to muszę termometr sprawdzić, balingometry mam 2, wiec nie sądze żeby oba kłamały. Konus, czepiasz sie tych 3 dni - widocznie miałem dobre wyczucie. Skalibruj na czystej wodzie areometry (a może aerometry, nie pamietam). Mógł się papierek przesunąć. Ja kiedyś wsadziłem do pomiaru kolejno 3 spławiki i każdy pokazywał wartość ujemną. Potem okazało się, że każdy miał pęknięcie i tonął w piwie. 3 jednego dnia. Co do wyczucia to: kto otwiera wiadro po 3 dniach?? Po co wogóle tam zaglądać tak szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesek Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Jak nie bulkało sprawdzałem, wyszalało sie w 2 dni tez sprawdzam, nie widze w tym, nic złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 zobaczymy jak dobre piwo wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się