Ernest Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 W pudle jest 18-19°C a termometr na fermentorze wskazuje 21°C. Też jestem max ciekaw, zapachy już teraz są mocno chmielowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) No, trochę się przeciągnęło. Dziś spróbowałem pierwszej butelki z mojej pierwszej warki. Butelkowałem 2 lipca, tak więc piwo ma tydzień i dwa dni. Wiem że to dość wcześnie, ale chciałem organoleptycznie sprawdzić jak zmienia się smak piwa i spróbować jednej butelki teraz. Następną otworzę za tydzień, a kolejną za kolejny tydzień. Piwo wyszło nieco mętne. Barwa intensywna, pomarańczowa, piana średnia. Aromaty mango, lekka sosna. Niestety tu pierwsze rozczarowanie - po mocniejszym zmieszaniu wyłazi chemia, na początku jej nie czuć, podejrzewam że to przez kiepską kontrolę temperatury podczas fermentacji (albo chlor, czy inny ki_uj). W smaku nieco zbyt lekkie, tzn nie jest wodniste, ale smaki nie są na tyle intensywne, jak bym tego od nich oczekiwał. Również owoce tropikalne, nieco sosnowe. Tutaj domyślam się, że popełniłem błąd podczas whirlpoola, tzn zbyt mocno schłodziłem piwo (wyłączyłem chłodzenie w ok. 75°C, ale bardzo szybko zaczęło schodzić do 70-65°C) i dopiero wtedy wsypałem chmiel. Natomiast najdziwniejszą rzeczą jest posmak - goryczka jest fajna, delikatna do średniej, nie zalegająca, ale jest też pieprzowe pieczenie w przełyku, na początku nie jest jakoś intensywne, ale wraz z ocieplaniem się piwa staje się mocniejsze. I takie nieco trawiaste. Tego nie do końca rozumiem, bo na goryczkę sypałem 30g Simcoe w 60min. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo chętnie poczytam EDIT: Po kolejnym tygodniu piwo pachnie nieco lepiej - mango przeważa nad tą chemiczną zaleciałością, prawdę powiedziawszy mango nieźle dowala Co do pieczącej pieprzowej goryczki, to jest zdecydowanie mniej pieprzowa. Choć do perfekcji wiele brakuje, to chyba się to nieco ułożyło. Edytowane 29 Lipca 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 w moim odczuciu taka goryczka jest po chmieleniu na zimno... wiem że chmielenie na zimno nie wpływa na IBU ale na odczucie smakowe już tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Po kolejnym tygodniu piwo pachnie nieco lepiej - mango przeważa nad tą chemiczną zaleciałością, prawdę powiedziawszy mango nieźle dowala Co do pieczącej pieprzowej goryczki, to jest zdecydowanie mniej pieprzowa. Choć do perfekcji wiele brakuje, to chyba się to nieco ułożyło. Trzeba będzie warzyć kolejne piwo, póki co myślę co by tym razem uwarzyć, wiem, że napewno coś prostego, może jakiś Single Hop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Postanowione - w sobotę warzę SMASH Simcoe, 2-Row IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak zwykle plany zmieniały się kilkukrotnie, ale wreszcie warzę tego SMASHa. Zacieranie skończone, teraz po mału podgrzewam brzeczkę. Tym razem wszystko póki co idzie sprawnie, choć była jedna mała niespodziewajka w postaci zbyt dużego kotła i nie sięgającego brzeczki termometra (mała, 10L warka testowa). Sytuację udało się jednak opanować Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) #001. Simcoe SMASH IPA Warka próbna 10L Warka #001_001 - 05.08.2015 zlanie na cichą: 30.08.2015 Data butelkowania: 05.09.2015 OG: ~1.063 FG: za wysokie... IBU: ~70 alk: ~6.1% ***Składniki:*** Słody i dodatki: - 3.5kg 2-row Pale malt Chmiel: - Simcoe 190g Drożdże: - Fermentis Safale US-05 ***Proces:*** - 60 minut zacieru w 65-66°C - 15min mashout w 76-78°C - sparge 5L wody w temp 78°C - gotowanie 90': - 60' 20g na goryczkę - 15' 37g na smak - whirlpool, na 85°C wrzucone 43g chmielu, obniżanie temp. do 75°C - 60min hopstand na 75°C> - schłodzenie do 20°C, przelanie do fermentora - rehydratyzowane w 25°C, odstane 15-20min drożdże zadane do fermentora - fermentor wstawiony do komory fermentacyjnej z temp. 18°C EDIT: Temperatura w komorze 16°C EDIT2: Fermentacja ruszyła 7.08.2015 ok godz. 12 czyli jakieś 36h po zadaniu drożdżaków. Z tego wynika, że rehydratyzowanie drożdży nie jest konieczne, gdyż podobny start miałem po wsypaniu drożdży US-05 bezpośrednio z saszetki do fermentora poprzednim razem. 22.08.2015 planuję zlać na cichą oraz dodać 90g chmielu. EDIT3: Zabutelkowane 5 września 2015 i odstawione na 2-3tyg leżakowania. Edytowane 6 Września 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Wydajność 46% - Co tak słabo? Nie lepiej było zrobić 2x 10l i zadać innymi drożdzami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Tego sparge'u aż tyle nie było, bo 5.5L wody wstawiłem do podgrzania, więc trochę odparowało. Gotowałem ok 14L brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) #002. Cascade Single Hop IPA10L warka próbnaWarka #002_001 - 15.08.2015zlanie na cichą: 30.08.2015Data butelkowania: 05.09.2015OG: 1.072FG: zobaczymyIBU: ~54alk: ~7%***Składniki:***Słody i dodatki:- 3.5kg 2-row Pale malt- 500g słód pszenicznyChmiel:- Cascade 200g(jako że chmiel Cascade ma mało alfa-kwasów, muszę sypnąć nieco więcej, żeby wydobyć wystarczające IBU)Drożdże:- Fermentis Safale US-05***Proces:***- 60 min zacieru w 65-67°C- 15 min mash-out w 76-78°C- 5.5L sparge wodą 78°C- gotowanie 90 min- '60 - 30g (27.8 IBU)- '15 - 56g (25.8 IBU)- whirlpool do 85°C, wsypanie 50g chmielu, whirlpool do 75°C- 75°C hopstand przez 60 min- schłodzenie do 20°C, przelanie do fermentora (było by 10L, ale po oddzieleniu chmielin wyszło 9L), zadanie rehydratyzowanej paczki drożdży- zlanie na cichą po ok. 2tyg. + chmielenie na zimno 50g- butelkowanie po kolejnych 5-7 dniach.- leżakowanie 3 tygodnie EDIT: Zabutelkowane 5 września 2015 i odstawione na 2-3tyg leżakowania. Edytowane 6 Września 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 A gdzie fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 A to masz bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Ernest, zrobiłeś już ten pojemnik do zacierania i wysładzania z coolera czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Hej, No właśnie chtba się za to zabiorę na dniach, bo chcę warzyć niebawem kolejne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się