santa Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Ja daję 40~50 gr. (w zależności od temperatury) na 10 litrów i w przypadku większości stylów jest to dla mnie wartość odpowiednia. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Właśnie ! Byłem przyzwyczajony do lagerów stąd też ten poziom nagazowania jest dla mnie inny. Kwestia czasu i przyzwyczajenia się Swoją drogą, już sam fakt że nalałeś z taką pianą świadczy że nagazowanie jest co najmniej adekwatne dla stylu. Znam wiele rasowych angielskich górniaków gdzie takiej piany po prostu nie da się uzyskać. Jeśli jednak nie trzymałeś tego piwa dotychczas w lodówce to pewnie już się nie nagazuje bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 wydaje mi się też, że spod słodowego smaku przebija się posmak drożdży. Przed kolejną degustacja włóż piwo do lodówki na 2-3 dni. Drożdże porządnie osiądą na dnie, a przy wlewaniu do kufla pamiętaj by je zostawić w butelce. To częsty błąd początkujących i nie uświadomionych z domowymi piwami, że leją z butelki wszystko jak leci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Końcówki z butelki natomiast nie wylewaj, tylko zabełtaj i wypij. Samo zdrowie . Edytowane 11 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Końcówki z butelki natomiast nie wylewaj, tylko zabełtaj i wypij. Samo zdrowie . Od tego "samo zdrowie" poniektórzy dostają podrażnienia jelita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Ja tam wylewam, nie lubię ani mułu ani tak skondensowanego drożdżowego smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Jeśli jednak nie trzymałeś tego piwa dotychczas w lodówce to pewnie już się nie nagazuje bardziej. Niestety nie, stoi w piwnicy. Mi takie nagazowanie odpowiada, nie czuję się nadęty Przed kolejną degustacja włóż piwo do lodówki na 2-3 dni. Drożdże porządnie osiądą na dnie, a przy wlewaniu do kufla pamiętaj by je zostawić w butelce. To częsty błąd początkujących i nie uświadomionych z domowymi piwami, że leją z butelki wszystko jak leci... Z tym osadem to zawsze tak postępuję, że nie wlewam do kufla. Niepotrzebne mi to, choć rzeczywiście ponoć samo zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się