RapTom Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Miałem w sumie zamawiać ten BIOLAC u producenta, ale okazało się że niedaleko mnie jest piekarnia, która zamawia to w ilościach hurtowych od Bioenzym. Odkupiłem od nich jedną paczkę, W weekend testy, dam znać co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Tak informacyjnie, udało się z powodzeniem zakwasić tą mieszanką piekarniczą BIOLAC. Bakterie wsypane do 60L wstępnie podgotowanej brzeczki i wystudzonej do 36°C Dałem pół paczki czyli 10g. Brzeczkę wstępnie zakwasiłem kwasem mlekowym do pH 4,8. Garnek owinąłem kocami i zostawiłem na 48h. Temperatura bez podgrzewania spadła w dwa dni do 26°C, gęstość z 10,0*P do 8,5*P, a ph z 4,8 do 3,5. Wszystko w sumie tak jak zakładałem. Smak i zapach OK. Z dodatkowych rzeczy do brzeczki poszło 10g pożywki Wyeast, a pokrywka była solidnie owinięta streczem. Przestrzeń w garnku wypełniłem CO2. Wygląda na to, że nie taki diabeł straszny. Fermentacja drożdżami US-05 i FM42 ruszyła w 6-8 godzin. Już żałuję, że tak długo zwlekałem z kwasami Edytowane 13 Listopada 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remikola Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Polecam wypróbować Lakcid - Lactobacillus rhamnosus, tylko ten w ampułkach. Skuteczny i pewny zarówno jako probiotyk, jak i bakterie do piwa - bardzo żywotne bestie Niestety ma krótki termin ważności i dlatego trudno go dostać ale w dobrej aptece sprowadzą na zamówienie. Do tego ekonomicznie bo można, przynajmniej w mojej aptece, kupić na sztuki i zrobić starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Witam. Zakwaszałem brzeczkę Sanprobi IBS , wszystko ładnie zeszło do 3.2 ph , zagotowałem , schładzam , sprawdzam blg a tam 5 ( początkowe 12 ) , w smaku i zapachu okej , myślę że dzikie drożdże zajęły się brzeczką , chyba kanał co ? Żeby pozbyć się tych dzikusów wystarczy że potraktuje chemiprosanem sprzęt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 2 godziny temu, witur napisał: chyba kanał co ? A to niby dlaczego,jak w smaku jest ok,daj drożdże i przefermentuj do końca, a tak w ogóle, to na cholerę to gotowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 18 godzin temu, dziedzicpruski napisał: a tak w ogóle, to na cholerę to gotowałeś ? Gotując zabiłem te dzikie drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Godzinę temu, witur napisał: Gotując zabiłem te dzikie drożdże ? Zabiłeś , co do mojego pytania, to w sumie jak chciałeś chmielić to piwo to faktycznie trzeba zagotować. witur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się