copytko Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Jakiś czas temu podczas popełniania AIPA, a konkretniej podczas fermentacji cichej zauważyłem tuż przed rozlewaniem biały nalot na powierzchni brzeczki - jak na zdjęciu poniżej. Piwo było lekko kwaskowe, w fermentorze na dnie drożdże ale mimo mocnego chmielenia prawie nic goryczkowo-owocowego nie było czuć. Po zlaniu do butelek w szyjce, na powierzchni piwa pojawiało się to samo, co w fermentorze, lecz po jakichś 4 - 6 tygodniach zniknęło i mniej więcej wtedy też piwo się nagazowało (dopiero). Dzisiaj po otwarciu butelki - jakieś 3 - 4 miesiące po rozlaniu - piwo jest klarowne, w kolorze złote i przejżyste, lekko nagazowane, trochę słodkie i bardzo kwaśne, ale w tym wszystkim przyjemne w smaku. Trochę jak szampan lekko wytrawny. Słyszałem o wielu próbach identyfikacji zakażenia, ale sam nie jestem w stanie tego określić, a piwo - mimo, że w smaku całkiem fajne - trochę się zastanawiam, czy je pić. Może ktoś bardziej doświadczony z okolic Wrocławia lub Świdnicy chciałby podjąć się wyzwania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Jak smakuje, to pij. Miałeś zakażenie bakteriami tlenowymi. Edytowane 10 Maja 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 No dobra, ale co z jakimiś ewentualnymi konsekwencjami zdrowotnymi takich ekperymentów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Wzbogacisz florę bakteryjną układu pokarmowego, tak więc spoko. Jakby coś miało być nie tak, to jutro się dowiesz Zastanawiasz się nad konsekwencjami zdrowotnymi jedząc ogórki małosolne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Ogórki małosolne są robione w ten sam lub podobny sposób od pokoleń i konsekwencje ich spożycia się przeważnie powtarzalne. Tutaj mam styczność z czymś, co kompletnie jest mi obce pod względem możliwych konsekwencji, dlatego też pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Trujące nie będzie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Najgorsze co Ci grozi to wzmożona częstotliwość korzystania z toalety. Czyli wypij dziś 3 piwa i jutro będziesz wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Nie masz co się bać, infekcja z piwa nie przejdzie na człowieka, a koledze chodziło o to że te same bakterie co masz w ogórkach małosolnych/kiszonych masz i w tym piwie - Lactobacillius, są one też częścią naszej flory jelitowej i wypicie/zjedzenie ich nie spowoduje żadnych konsekwencji. Ja bym chętnie spróbował takiego piwa, ale we Wrocku dopiero 23 Maja będę Może ktoś inny będzie chętny. Ciekawe czy czy tylko zakwasiło się Ci piwko czy coś jeszcze smrodliwego dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Ja jestem daltonistą sensorycznym, ostrzegam Ale jakbyś był w okolicach Nowego Dworu, Kozanowa, Stabłowic, to możesz brać ze 2 butelki, bo może jeszcze kolega pracujący w sasiednim budynku się tu odezwie A w ogóle to nie mów że piwo jest zepsute, tylko że to jest "New Your Weisse" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Undeath, do 21 maja na pewno jakieś zostanie - aktualnie mam jeszcze z 25 butelek. Cyneq, ja akurat mieszkam bardziej w centrum i we Wrocławiu jestem dopiero koło 18 w ciągu tygodnia, ale możemy się jakoś umówić na przekazanie butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi