Jakub M Posted May 9, 2015 Share Posted May 9, 2015 (edited) Robię Pale Ale Single Hop Citra żeby dobrze poznać smak tego chmielu. Proszę o ocenę schematu chmielenia, czy ma to ręce i nogi: 20L / 11°Blg 10g 60' 10g 20' 15g 5' 20g 1' 30g na zimno IBU 37 Da radę, czy coś modyfikować? Edited May 9, 2015 by Jakub M boleksit 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted May 9, 2015 Share Posted May 9, 2015 Da radę! Sypnąłbym ewentualnie więcej na 1', a jeszcze lepiej po wyłączeniu palnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Wygląda ciekawie! Też mam w planach takie eksperymenty z różnymi chmielami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 na zimno 2x więcej i będzie ok APA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Pałka Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Robiłem American Wheat na Citrze. Chmieliłem na goryczkę, 5 minut i po wyłączeniu palnika, w sumie 50 g na około 18 l. Jestem bardzo zadowolony. W twoim przypadku (APA) wygląda to bardzo dobrze. Może tylko zamiast 1 min sypnął bym po wyłączeniu ale to detale. Jak zwykle najważniejsza jest fermentacja. Pilnuj temperatury żeby estry nie maskowały chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacu Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Moim zdaniem jest to b. dobry schemat chmielenia. Ostatnio robiłem APA gdzie aromat byl uzyskany z Citry. Na 1 min dalem tyle samo, na zimno 40g i aromat jest naprawdę mocny. Następnym razem wrzuciłbym własnie 30g na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub M Posted May 10, 2015 Author Share Posted May 10, 2015 Poszło do fermentacji. Wrzuciłem na 0', gęstwa wystartowała szybko w 22°C i poszło do piwnicy do 16°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyneq Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 (edited) Ja się pewnie nie znam, a Ty na pewno użyłeś jakiegoś mądrego programu, ale moim zdaniem nawet 37 IBU to lekka fantastyka. To piwo to prawie wcale nie będzie gorzkie. 10 g na 60 minut i 10 na 20, to są śladowe ilości, a ten chmiel ma przy dobrych wiatrach 13% AK. Edited May 11, 2015 by Cyneq Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub M Posted May 11, 2015 Author Share Posted May 11, 2015 Ja się pewnie nie znam, a Ty na pewno użyłeś jakiegoś mądrego programu, ale moim zdaniem nawet 37 IBU to lekka fantastyka. To piwo to prawie wcale nie będzie gorzkie. Piękny aromat... drwiny unosi się z twojego posta, mam nadzieje że moje piwo będzie choć w połowie tak aromatyczne. Z glębokiego dołu mojej ignorancji pragnę poinformować, że rzeczywiście, o zgrozo, wyliczenia pokazują 27, nie 37 IBU na tyle piwa ile mi faktycznie wyszło. Nie wiem też jakim cudem nachmielona brzeczka była gorzka, mam nadzieje że przestanie być i piwo mi nie wyjdzie, bym uniżenie mógł zająć się robieniem kwasu chlebowego, do którego wyliczeń żadnych, poza wagą chleba, nie trzeba. A tak serio, to rzeczywiście wychodzi 27, może palec mi się omsknął. A w smaku wyraźnie gorzkie było. Sam się trochę dziwiłem że w różnych chmieleniach amerykańskich singli jakie znalazłem są takie małe ilości na goryczkę (np. Single Hop Mosaic Andrzeja Milera), ale jestem ciekaw. To ma być lekkie piwo na lato. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyneq Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 No cóż, drwiny w tym nie miało być. Serio. Po prostu skoro podałeś jakaś liczbę to pewnie ją jakoś wyliczyłeś, a ja nie mam pod ręką ani programu, ani nawet uproszcoznego wzroka z którego zwykle korzystałem. Uwaga o niegorzkim piwie wyszła z doświadczenia starszego kolegi, i jako taką ja potraktuj. To że brzeczka jest gorzka to niestety słaba miara, zobaczysz po fermentacji że osłabnie mocno. Na szczęście to tylko 11 BLG, wiec przesadnie mdłe nie będzie przy tych 27 IBU. Poza tym przypuszczam że jednak Twoim głównym celem był aromat, więc będzie dobrze, nie każdy od razu musi robić piwo co "ryja wykręca". Ja raczej swoje Single Hopy (też 11tki najczęściej) celuję w nieco bardziej gorzki smak. Też robiłem na Mosaicu niedawno, i poszło calutkie 100 g, w tym chyba koło 40 na goryczkę. I dało się wypić.Inna sprawa że jeśli chodzi akurat o Mosaica na aromat to warto raz w zyciu spróbować, ale ja osobiście raczej tego nie powtórzę. I przy okazji insza porada - nie traktuj siebie tak serio - to kolejna porada od starszego kolegi dla młodszego. Zdrówko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub M Posted May 13, 2015 Author Share Posted May 13, 2015 Po prostu poczułem zaczepkę więc odrzuciłem granat z powrotem Single hopa z Mosaic piłem niedawno z Birbanta, całkiem dobry tylko troche te owoce zaklejające. Dam znać jak wyszło, dzięki za podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub M Posted June 9, 2015 Author Share Posted June 9, 2015 3 dni po butelkowaniu aromat cytrusowy, tropikalno owocowy, lekko kocio-sikowy. Gorycz zdecydowanie wyczuwalna. Do spróbowania w Gdańsku lub Elblągu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now