Kazad Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Witam serdecznie.Mam już na koncie 4 warki, ale gotowce z BA. Postanowiłem spróbować z czymś swoim. I chciałbym prosić o ocenę i poprawki. Również przyjmę krytykę jeśli mi pomoże w wymyślaniu receptur.Oto surowce które chciałbym użyć:Pale Ale 4.5 kgWędzony jęczmienny 2 kgCarafa typ I 200 gpszeniczny czekoladowy 200 g Special W ® 280 - 320 EBC 200 gwarka na 20-25l S-04 suche świeżę Chciałbym by wyszło coś jak w temacie.O zacieraniu i gotowaniu już też myślałem ale chciałbym zobaczyć co myślą o tym dużo bardziej doświadczeni koledzy. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Z zasypu wychodzi ok 15Blg przy 25L to trochę za mało jak na imperial, przy 20L masz już bliżej 19 i to już mocny stout. Jak coś to podbij trochę ekstrakt cukrem. 300g cukru podbije ci ekstrakt o trochę ponad 1 blg, będzie już powyżej 20. Palonych też trochę za mało. Wychodzi ok 46EBC. Ja bym celował min 70-80 żeby oddać charakter mocnego stouta. Zwiększ trochę ilość słodów palonych, np. o 200g palonej pszenicy lub jęczmienia. Jak chcesz użyć S-04 to daj dwie uwodnione saszetki. Zacieraj na wytrawnie 65oC, potem zrób mashout w wyższej temperaturze np 80oC. Jak to twoja 5 warka to przy większym zasypie możesz mieć problemy z filtracją, chociaż tu nie powinno być tragedii. Życzę powodzenia. Edytowane 14 Maja 2015 przez Wojen Kazad 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Jeśli chodzi o wędzony jęczmień to polecam ze Steinbacha. Weyermann dużo mniej aromatyczny. Zamiast zwykłego cukru warto podbić ekstrakt Muscovado - aromatyczny cukier trzcinowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Ciemne słody daj od początku, będzie ciemniejsze. Gotuj z godzinę by odparować trochę wody. Dobrze nachmiel, by skontrować słodycz. Cukier dodaj do fermentacji tak w 2-3 dniu. Fermentuj co najmniej 2 tygodnie. Wyjdzie coś z tego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Zamiast zwykłego cukru warto podbić ekstrakt Muscovado - aromatyczny cukier trzcinowy. może uzasadnij dlaczego w piwie "Smoked" warto to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się