Jump to content

American Wheat - ocena receptury.


destrakt

Recommended Posts

Witam.

 

Dopiero zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem domowym, jestem w trakcie warzenia pierwszej warki, jest to Americam Pale Ale, natomiast już myślę nad drugą. W związku z tym prośba do Was o ocenę i uwagi do receptury na piwo w stylu American Wheat.

 

 

Objętość: 22,6 l, po zagotowaniu BS wyliczył na 20,8 l

 

zacieranie w temperaturze 65,5 C przez 75 min:

 

Słód przeniczny - 3 kg (Strzegom),

Słód Pilsneński - 1,5 kg (Strzegom),

 

wysladzanie 15,4 l wody

gotowanie 60 min

 

chmielenie:

 

30 min przed koncem:

Simcoe - 20 g (na goryczkę)

 

po gotowaniu:

 

Citra - 25 g

Amrillo - 25g

 

chmielenie na zimno:

 

Simcoe - 30 g

Citra- 25 g

 

drożdze- US-05

 

Proszę o cene i uwagi w takim razie :)

Link to comment
Share on other sites

Robiłem niedawno AW więc abyś nie zrobił tego samego błędu co ja uważaj aby nie przesądzić z blg. 12 blg dla tego stylu jest optymalne, moje miało 15blg przez co wyszło zbyt alkoholowe.

Edited by zielczi
Link to comment
Share on other sites

AW to lekkie piwo (10 - 13,5°Blg)- to masz. Nisko goryczkowe (30 min przed koncem: Simcoe - 20 g )- to też masz. Co prawda sypnąłbym na goryczkę na 60 min tyle żeby wyszło ~30-35 IBU. Zrezygnowałbym też w ogóle z chmielenia na zimno. To nie IPA. Lekkie aromaty od slodu pszenicznego fajnie komponują się z nieprzesadnymi cytrusami, owocami od chmielu. Chmielenie po wyłączeniu palnika powinno wystarczyć.

Edited by Pinhead
Link to comment
Share on other sites

Poczekaj, poczekaj, za chwilę ktoś uwarzy Imperial Dark American Wheat Ale :smilies:.

 

Ciężko mi sobie wyobrazić smak i aromat tego piwa, ale sama nazwa na pewno byłaby bardzo chwytliwa marketingowo ;) 

Link to comment
Share on other sites

Btw. Dzięki wszystkim za porady ;) Dodam jednak mniej simcoe na goryczkę, jednak zostawię go od samego początku gotowania :) Aczkolwiek co do chmielenia na zimno, ciągle się waham, bo chciałbym, żeby piwo było bardzo aromatyczne, kosztem wykroczenia poza granice stylu :) 

Link to comment
Share on other sites

Kup dwa wiaderka Dragon i oceń empirycznie. Zrób dwie opcje, klasyczną oraz chmieloną na zimno. Stylowość, stylowością, ale lekkie chmielenie na zimno mi akurat tu pasuje. Lekkie :). Mam bardzo udane doświadczenie z chmieleniem na zimno pszenicy za pomocą Cascade. Kwiatowość ładnie się spasowała z resztą.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Dobry pomysł z dwoma wiaderkami, aczkolwiek inni domownicy by mnie chyba wyrzucili pod most już, jakby już w dwóch wiadrach fermentowało piwo :P Chociaż może wrażenie po spróbowaniu pierwszej mojej warki będzie tak wielkie, że nie będzie żadnych protestów ;) 

Link to comment
Share on other sites

Ciężko mi sobie wyobrazić smak i aromat tego piwa, ale sama nazwa na pewno byłaby bardzo chwytliwa marketingowo ;)

Dlaczego? "Zwykłe" Imperial American Wheat Ale robiłem i wyszło bardzo dobre. Do Dark się nie przymierzam, ale wersja RED jest w planach. Samo użycie słodu pszenicznego jako podstawowego jakiejś wielkiej różnicy nie robi.
Link to comment
Share on other sites

No co Ty, to są małe wiaderka :). Jeśli chcesz je trzymać w domu (a to wywnioskowałem z Twojego posta), to łatwiej upchniesz dwa małe, niż jedno duże.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.