tomku1 Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Witam serdecznie wszystkich piwowarów Chciałbym zaczerpnąć porady o piwie z brewkita. Mianowicie juz trochę sie w tym pogubiłem, w instrukcji jest napisane iż potrzebuję 1 kg cukru do przygotowania piwa z brewkita. Ja zdecydowałem się użyc ekstraktu słodowego w syropię i nie zabardzo orientuje się w jakich ilosciach powinienem dodać owy ekstrakt. Czy wystarczy jedna puszka o wadze 1,5kg, 1,1 litra czy powinienem użyć dwie puszki? Na forum znalazłem też owy wzór: 100g Glukozy = 87 gr cukru100g Miodu = 83g Cukru100g suchego ekstraktu = 67 gr cukru100g ekstraktu w syropie = 53 g Reasumując gdy użyje 1000g ekstraktu w syropie to tak jak bym użył 530g cukru? A do przygotowania piwa potrzebuję 1 kg cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 zależy ile chcesz piwa zrobić ,zakładamy że 20 -22l zakładając że też takie w miarę normalne jeśli chodzi o alko czyli coś w okolicy 4-5% najlepiej użyć w tym wypadku 2 x 1,7 kg ekstraktu w syropie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomku1 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Ok. Dodam iż będzie to moje pierwsze piwo więc nie chce wchodzić w większe koszty i zakup kolejnej puchy ekstraktu w syropię. Co sądzicie o dodaniu jednej puchy i pół kilo glukozy bądz zwykłego cukru. Czy ktoś juz tak próbował? Czy glukoza nie popsuje zbytnio smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Zepsuje... Zastanów się to tak jak być chciał miód wymieszać pół na pół z cukrem. Żółte będzie? Będzie. Słodkie będzie? Będzie. Ale czy na pewno będzie pełny miodowy smak? Raczej nie... Tu podobnie. Jak nie chcesz iść mocno w koszty, kup jedną puchę niechmielonego, chmiel i przygotuj po prostu piwo z połowy składników. Jak masz ekstrakt chmielony, to dla nie zaprawionego w piwach mocno będzie chmielowy - mało przyjemny w piciu. Tam dawka goryczki jest wyliczana na pełną warkę (~20l). W tedy jednak polecał bym zainwestować w ekstrakt. Ale mała warka z połowy składników to ciekawa alternatywa - małe wiaderko fermentacyjne (15l) kupisz w sklepach typy Castorama - na farbach Sprawdź tylko czy mają znaczek widelca... Nie drogie a dobre na start i "spróbowanie" czy mi to hobby leży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 glukoza nie ma sensu,taki sam efekt jak z cukru przypilnuj lepiej że by temperatura fermentacji była odpowiednia Marciu11,nie do końca jest z puchami jak mówisz ,niektóre są liczone właśnie na 10-12l ludzie dają np cukier lub nawet ekstrakt ,a później narzekają że jakieś takie mało chmielone jest z tych puszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Możliwe, nie zaprzeczam Z puszkami miałem małe doświadczenie - jedno, pierwsze piwo inie za ciekawie wspominane. Te puszki na których zatrzymała się moja uwaga, były na zasadzie wieź puchę nachmielonego, dodaj drugą puchę lub 1kg cukru i 20l wody.. . Pierwsza pucha Real APA mimo że była z puszką Wesa, była jakaś taka mocno gorzka W porównaniu do znanych sklepowych spijanych lagerów to był szok goryczki Więc po prostu zwróciłem uwagę na zmniejszenie ilości wody przy typowej puszcze na 20l. Ale fakt, jak są puszki na małe wartki, to jeszcze lepszy początek. Jedna pucha i gotowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Gawon jesteś pewny tych dwóch puch 1.7kg? Takie dwie puchy same z siebie wystarcza na 20l 12 blg, a on chce to dodać do brewkita. Wg mnie spokojnie wystarczy brewkit plus jedna pucha 1,7 kg ekstraktu płynnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Chciałbym zaczerpnąć porady o piwie z brewkita. Mianowicie juz trochę sie w tym pogubiłem, w instrukcji jest napisane iż potrzebuję 1 kg cukru do przygotowania piwa z brewkita. Ja zdecydowałem się użyc ekstraktu słodowego w syropię i nie zabardzo orientuje się w jakich ilosciach powinienem dodać owy ekstrakt. Odpowiednikiem 1 kg cukru jest 1,7 kg płynnego ekstraktu słodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomku1 Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Z tego co tu widzę to informacje są trochę rozbieżnę. Na chwile obecną posiadam brewkita Gozdawa Bitter oraz puchę ekstraktu słodowego Coopers która ma 1,5kg lub 1.1 litra a chodzi mi o uważenie 20 - 22 litrów piwa więc jedna pucha będzie za mało? co polecaćie zrobić? czy dokupić drugą puche tego ekstraktu Coopers? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Wczoraj nastawiłem 1 moje piwo z brewkita i dałem taki zestaw, wyszło całości 22 litry 13 blg dziś już ładnie pyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 posiadam brewkita Gozdawa Bitter oraz puchę ekstraktu słodowego Coopers która ma 1,5kg Zrób z tego 20L nic nie dodawaj i "będziesz pan zadowolony". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Gawon jesteś pewny tych dwóch puch 1.7kg? Takie dwie puchy same z siebie wystarcza na 20l 12 blg, a on chce to dodać do brewkita. Wg mnie spokojnie wystarczy brewkit plus jedna pucha 1,7 kg ekstraktu płynnego. może nie jasno napisałem ,ale oczywiście o całość mi chodziło ,a nie że do brewkita jeszcze plus 2 x 1,7kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się