Jejski Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Gotuję w dwóch garach. W jednym chmielę. kolega takich rzeczy nie opowiada głośno bo zaraz wstąpi do klubu "wywrotowców" Przecież to się kłóci z ogólnie przyjętymi zasadami piwowarstwa. Brzeczkę (całą) należy gotować przez minimum 60 min z chmielem. Zachodzi wtedy szereg przemian fizykochemicznych. Gotowanie samej brzeczki, bez chmielu mija się z celem ale o tym to kto inny napisze ci lepiej pozdrawiam Rany boskie! Bnp się chyba nawrócił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 G kolega takich rzeczy nie opowiada głośno bo zaraz wstąpi do klubu "wywrotowców" Przecież to się kłóci z ogólnie przyjętymi zasadami piwowarstwa. Brzeczkę (całą) należy gotować przez minimum 60 min z chmielem. Zachodzi wtedy szereg przemian fizykochemicznych. Gotowanie samej brzeczki, bez chmielu mija się z celem ale o tym to kto inny napisze ci lepiej A jakieś konkretne argumenty? Bo jeśli faktycznie ma to jakieś istotne znaczenie to może podzielić słód na oba gary ? Nadmienię, że w ten sposób warzę tylko piwa jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Porterów??? Tak, myslę że to byłby wdzieczny smak - porterek z posmakiem potu końskiego gdzieś w końcówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 potu końskiego gdzieś w końcówce. Sadysta.... pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 @Jejski Rany boskie! Bnp się chyba nawrócił big_smile smilies tongue hehe to raczej nie możliwe tak naprawdę to czasami warzę piwo w sposób tradycyjny @Belzebub oczywiście że ma znaczenie chociażby do koagulacji białka i taniny. Radzę podzielić chmiel na 2 gary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Porterów??? Tak' date=' myslę że to byłby wdzieczny smak - porterek z posmakiem potu końskiego gdzieś w końcówce.[/quote'] Widzę, że kolega masz berdzo cenne doświadczenia życiowe, skoro potrafisz odróżnić takie samki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Porterów??? Tak' date=' myslę że to byłby wdzieczny smak - porterek z posmakiem potu końskiego gdzieś w końcówce.[/quote'] Widzę, że kolega masz berdzo cenne doświadczenia życiowe, skoro potrafisz odróżnić takie samki. To doświadczenie jest dostępne dla każdego, wystarczy wypic buteleczkę Orval, on jest fermentowany m.in. Brettanomyces; po angielsku ten smaczek jest zwany horsey. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 @JejskiRany boskie! Bnp się chyba nawrócił big_smile smilies tongue hehe to raczej nie możliwe tak naprawdę to czasami warzę piwo w sposób tradycyjny @Belzebub oczywiście że ma znaczenie chociażby do koagulacji białka i taniny. Radzę podzielić chmiel na 2 gary. Ale chyba w koagulcji chmiel nie za bardzo pomaga z tego co się orientuję, a znaczny wpływ na prrzełom ma temperatura, ważne, żeby w graniach 100 stopni i białko skoaguluje się. i Tak samo ulotni się DMS. Więc chyba co do zasady chmie nie przeszkadza. ale sprawdze kiedyś i zrobię dwie takie same warki, z tym, żejedną podziele na dwa gary i zobaczymy czy idzie zaobserwować różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Ale chyba w koagulcji chmiel nie za bardzo pomaga z tego co się orientuję, Pomaga bardzo. Taniny z chmielu znacznie wzmagają proces strącania białek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Ale chyba w koagulcji chmiel nie za bardzo pomaga z tego co się orientuję' date='[/quote']Pomaga bardzo. Taniny z chmielu znacznie wzmagają proces strącania białek. NO ale to też zależy od rodzaju użytego ziarna i od jego jakości. Warzyłem juz tak kilka razy, zawsze na słodzie ze Strzegomia, przełom był dość mocno widoczny. Fakt, ze w garze buzowanie było znaczne, używam dużego palnika i mam zapas mocy nawet jak na taki duży gar i widzę, jak postępuje proces w miarę zwiększania temperatury. Czas gotowanie też chyba w tej sprawie odgrywa znaczącą rolę. Ale skoro może być jeszcze lepiej to faktycznie czemu nie dodać do dwóch garów... A co w przypadku piw które należą do styli wymagających użycia niewielkich ilości chmielu ? Wszak jego ilość też pewnie wpływa na efektywność koagulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Beczki kamionkowej nie polecam. Z braku pojemnika zrobilem w niej podpiwek i zasmierdl. Kamionki nie da sie porzadnie zdezynfekowac ze wzgledu na porowata strukture. Mozna probowac, jesli nie ma innego wyjscia. Inna sprawa to kombinacje z uszczelnieniem przed doplywem powietrza, chyba ze masz rant do zalewania woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 na szczęście nie mam problemu z pojemnikami, mam butle po ok. 60 litrów, a tak tylko się nad tym zastanawiałem, bo nie chciało mi się juz z balonami bawić, bo to mycia co nie miara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się