Skocz do zawartości

Beczki kamionkowe


Belzebub

Rekomendowane odpowiedzi

Gotuję w dwóch garach. W jednym chmielę.

kolega takich rzeczy nie opowiada głośno bo zaraz wstąpi do klubu "wywrotowców"

 

Przecież to się kłóci z ogólnie przyjętymi zasadami piwowarstwa.

Brzeczkę (całą) należy gotować przez minimum 60 min z chmielem. Zachodzi wtedy szereg przemian fizykochemicznych. Gotowanie samej brzeczki, bez chmielu mija się z celem ale o tym to kto inny napisze ci lepiej :)

 

pozdrawiam

Rany boskie! Bnp się chyba nawrócił :):D:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

G

kolega takich rzeczy nie opowiada głośno bo zaraz wstąpi do klubu "wywrotowców"

 

Przecież to się kłóci z ogólnie przyjętymi zasadami piwowarstwa.

Brzeczkę (całą) należy gotować przez minimum 60 min z chmielem. Zachodzi wtedy szereg przemian fizykochemicznych. Gotowanie samej brzeczki, bez chmielu mija się z celem ale o tym to kto inny napisze ci lepiej :)

A jakieś konkretne argumenty? Bo jeśli faktycznie ma to jakieś istotne znaczenie to może podzielić słód na oba gary ? Nadmienię, że w ten sposób warzę tylko piwa jasne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Jejski

Rany boskie! Bnp się chyba nawrócił big_smile smilies tongue

hehe to raczej nie możliwe

 

tak naprawdę to czasami warzę piwo w sposób tradycyjny ;)

 

@Belzebub

 

oczywiście że ma znaczenie chociażby do koagulacji białka i taniny. Radzę podzielić chmiel na 2 gary.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porterów???

Tak' date=' myslę że to byłby wdzieczny smak - porterek z posmakiem potu końskiego gdzieś w końcówce.[/quote']

Widzę, że kolega masz berdzo cenne doświadczenia życiowe, skoro potrafisz odróżnić takie samki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porterów???

Tak' date=' myslę że to byłby wdzieczny smak - porterek z posmakiem potu końskiego gdzieś w końcówce.[/quote']

Widzę, że kolega masz berdzo cenne doświadczenia życiowe, skoro potrafisz odróżnić takie samki.

To doświadczenie jest dostępne dla każdego, wystarczy wypic buteleczkę Orval, on jest fermentowany m.in. Brettanomyces; po angielsku ten smaczek jest zwany horsey.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Jejski
Rany boskie! Bnp się chyba nawrócił big_smile smilies tongue

hehe to raczej nie możliwe

 

tak naprawdę to czasami warzę piwo w sposób tradycyjny ;)

 

@Belzebub

 

oczywiście że ma znaczenie chociażby do koagulacji białka i taniny. Radzę podzielić chmiel na 2 gary.

Ale chyba w koagulcji chmiel nie za bardzo pomaga z tego co się orientuję, a znaczny wpływ na prrzełom ma temperatura, ważne, żeby w graniach 100 stopni i białko skoaguluje się. i Tak samo ulotni się DMS. Więc chyba co do zasady chmie nie przeszkadza. ale sprawdze kiedyś i zrobię dwie takie same warki, z tym, żejedną podziele na dwa gary i zobaczymy czy idzie zaobserwować różnicę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale chyba w koagulcji chmiel nie za bardzo pomaga z tego co się orientuję' date='[/quote']

Pomaga bardzo. Taniny z chmielu znacznie wzmagają proces strącania białek.

NO ale to też zależy od rodzaju użytego ziarna i od jego jakości. Warzyłem juz tak kilka razy, zawsze na słodzie ze Strzegomia, przełom był dość mocno widoczny. Fakt, ze w garze buzowanie było znaczne, używam dużego palnika i mam zapas mocy nawet jak na taki duży gar i widzę, jak postępuje proces w miarę zwiększania temperatury. Czas gotowanie też chyba w tej sprawie odgrywa znaczącą rolę. Ale skoro może być jeszcze lepiej to faktycznie czemu nie dodać do dwóch garów...

A co w przypadku piw które należą do styli wymagających użycia niewielkich ilości chmielu ? Wszak jego ilość też pewnie wpływa na efektywność koagulacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beczki kamionkowej nie polecam. Z braku pojemnika zrobilem w niej podpiwek i zasmierdl. Kamionki nie da sie porzadnie zdezynfekowac ze wzgledu na porowata strukture.

 

Mozna probowac, jesli nie ma innego wyjscia. Inna sprawa to kombinacje z uszczelnieniem przed doplywem powietrza, chyba ze masz rant do zalewania woda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.