Mojerto Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Witam wszystkich bardzo serdecznie! Jestem facetem w średnim wieku, mieszkam pod Warszawą i już od dłuższego czasu jestem gorącym pasjonatem mikrobiologii. Piękę własny chleb na zakwasie i warzę w skali nano (w 5 litrowym baniaczku po wodzie mineralnej z Biedronki) domowe kwasy oraz podpiwki. Teraz planuję rozbudowę mojego domowego browaru do skali mikro poprzez zakup kilku wiaderek w Castoramie (na warki 7-8 litrów) oraz najniezbędniejszych przyrządów (termometr, rurka fermentacyjna, kranik do rozlewu, areometr, kapslownica itp.) bo dotychczas to wszystko robiłem "na oko" i prawdę mówiąc nie zawsze mi to perfekcyjnie wychodziło. Do dotychczasowych wyrobów chciałbym dodać teraz jeszcze piwo. Mieszkam w bloku, więc nie mam warunków na robienie normalnych 23-litrowych warek, a poza tym wolę zrobić trzy różne niż jedną dużą. Chciałbym ominąć etap brewkitów (nie można ich zbytnio dzielić na mniejsze warki) i dlatego planuję rozpocząć warzenie piwa z ekstraktów, ale z samodzielnym chmieleniem i być może z częściowym zacieraniem. To tyle na początek. Mimo iż czytam forum od dłuższego czasu to mam mnóstwo pytań, ale zadam je w odpowiednich dla nich działach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Cześć i powodzenia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Mojero większość z nas miezka w bloku i robi warki 20 -25 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Ze mnie taki pijak (1 piwo tygodniowo), że tych 20-25 litrów chyba nigdy bym nie wypił. carlozsatana 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlozsatana Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 ... myślę że i na to znalazłby się sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madbart Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 1 przeciętny brewkit bez dodatkowej mieszanki glukowy i słodu = 10-11L , ale dobrym pomysłem jest zacząć od razu od ekstraktów słodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się