Mojerto Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Piłem ostatnio Żywca APA i moje dosyć pozytywne wrażenia zmąciła jedynie zbyt mocna nuta żywiczno-sosnowa. Do jego nachmielenia użyto czterech aromatycznych chmieli amerykańskich (Chinook, Citra, Amarillo i Centennial) oraz supergoryczkowego Magnum. I tu pytanie - który z tych gatunków odpowiada za ten paskudny (wg mnie) sosnowy posmak? Zaś które z nich dają te przyjemne owocowo-cytrusowe aromaty, ale bez akcentów żywicznych? Proszę o doradzenie jakiś dostępnych u nas chmieli USA (także Mosaic, Cascade) dla własnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Prawdopodobnie nie podszedł ci Chinook. Jeśli nie lubisz takich posmaków, to na pewno powinieneś unikać też Simcoe. Nie bardzo wiem co masz na myśli z doradzeniem chmieli. Każda z popularnych odmian ma swoich fanów, chmielenie to sprawa mocno subiektywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Simcoe z 2014 nie ma żywicy. Popełniona przeze mnie Simcoe SMASH APA nie ma ani grama żywicy w aromacie i smaku. Same cytrusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Przypomnij mi mat, czy ty przypadkiem nie jesteś fanem chmielenia tylko na goryczkę i whirpool/zimno? Nie wiem na 100%, ale spotkałem się z teoriami że najwięcej żywicy z Simcoe wyciąga się z późnego dodatku przy gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Simcoe to mój ulubiony chmiel właśnie ze względu na nuty sosnowo żywiczne. Jeszcze nie znalazłem innego chmielu który byłby bardziej żywiczny niż Simcoe. Tutaj masz liste chmieli które dają żywiczny aromat https://www.hopunion.com/aroma-wheel/?aroma=Pine Mojerto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Przypomnij mi mat, czy ty przypadkiem nie jesteś fanem chmielenia tylko na goryczkę i whirpool/zimno? Nie wiem na 100%, ale spotkałem się z teoriami że najwięcej żywicy z Simcoe wyciąga się z późnego dodatku przy gotowaniu. Tak, jestem fanem chmielenia tylko na goryczkę i hop stand'u. Nie wiem na 100%, ale spotkałem się z teoriami że najwięcej żywicy z Simcoe wyciąga się z późnego dodatku przy gotowaniu. Dobrze, że to tylko teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Tutaj masz liste chmieli które dają żywiczny aromat https://www.hopunion.com/aroma-wheel/?aroma=Pine Dzięki! Ta wskazówka definitywnie rozwiązuje mój problem i jest doskonałym drogowskazem do czasu, aż sam przetestuję kilka najpopularniejszych odmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Jak dla mnie też Simcoe to jeden z ulubionych chmieli, nie wiem jak można ten aromat nazwać paskudnym Tu też masz fajną bazę chmieli: http://scottjanish.com/hop-oil-and-acid-composition-and-rankings/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Simcoe z 2014 nie ma żywicy. Popełniona przeze mnie Simcoe SMASH APA nie ma ani grama żywicy w aromacie i smaku. Same cytrusy Muszę przyznać, że też bawiłem się trochę Simcoe 2014 i ma znacznie mniej żywicy, niż w poprzednich rocznikach - może czas zwrócić się w stronę Chinooka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 a może faktem okazuje się teoria gdzie państwa wschodu dostają inne/tańsze/starsze chmiele niż opisane przy zakupie? Mało jest tak bardzo charakterystycznych chmieli jak np. Sorachi Ace, Nelson Sauvin, które można rozpoznać bez etykiety. Skoro Simcoe nie ma żywicy to może być to inny chmiel z hameryki, może ale nie musi. Co do wątku - jeśli nie lubisz aromatów żywicy to polecam zdecydowanie chmiel Amarillo - masa dojrzałych słodkich owoców, mango, także cytrusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Sam owoc mango ma zapach i smak kojarzący się z sosną, lekko żywiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi