Dario84 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Czesc, to moj pierwszy post na forum wiec witam wszystkich Przygotowuje sie do 4 warki i mam pytanie czy czas miedzy zacieraniem a warzeniem ma wielkie znaczenie? Z braku czasu wolalbym rozdzielic ten proces na dwa dni Ktos zna jakies przeciwskazania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Będzie ok, ale zagotuj brzeczkę chociaż na chwilę przed przerwą. Inaczej ryzykujesz, że jakieś dziadostwo się przypląta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Ok dzieki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Inna sprawa, że zagotowanie brzeczki może być większą misją niż potem utrzymanie tego gotowania przez godzinę, zależnie od tego jaką masz kuchenkę, więc zastanów się dobrze, czy jest sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Nie-gotowanie brzeczki przed dłuższą przerwą traktuję w kategoriach "palenia fajki na stacji benzynowej". Wiem, że wielu osobom się udało i nie było konsekwencji, ale już raz takie piwo poszło u mnie w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 zagotowanie po filtracji po to aby ponownie kolejnego dnia gotować - oszczędność czasu ujemna. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 No wlasnie bo tak sobie mysle ze skoro mam zagotowac nastepnego dnia to chyba i tak cale 'dziadostwo' powinno zostac unicestwione ? Bo faktycznie jak juz raz zagotuje to juz nie wiele wiecej czasu mi warzenie zajmie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Dziadostwo owszem, zostanie unicestwione. Tylko jeśli brzeczka zacznie się psuć, to tego procesu już nie odwrócisz, co najwyżej zatrzymasz go w trakcie. U mnie brzeczka ostro śmierdziała czymś podobnym do DMS. Oczywiście nie mówię że tak będzie na pewno, wielu ludziom to jakoś wychodzi, mnie też się wcześniej udawało. Natomiast po tym jednym przypadku drugi raz nie zostawię brzeczki bez zagotowania i nikomu tego nie będę polecał. Edytowane 27 Maja 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Ja raz zostawiłem na drugi dzień, fakt że przelane do fermentora dość na szybko dezynfekowanego, ale skwaśniało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 U mnie brzeczka ostro śmierdziała czymś podobnym do DMS. Też raz tak miałem, ale intensywne gotowanie bez przykrycia załatwiło sprawę. Miałem ogólnie w planach częściej robić w ten sposób, że jednego dnia zacieram a drugiego warzę, ale skoro mam i tak po zacieraniu zagotować, to już wolę przeprowadzić cały proces jednego dnia, bo w moim przypadku przy zwykłym piwie to kwestia dodatkowej godziny + 30 minut na chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) No to chyba jednak zrobie to za jednym razem. Edytowane 27 Maja 2015 przez Dario84 GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się