Skocz do zawartości

wędzony - śliwkowy stout


Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi po głowie coś takiego:

 

1. 2 kg Pale Ale

2. 2 kg wędzony Weyermann

3. 0.3 kg Słód Biscuit
4. 0.3 kg Słód Czekoladowy

5.  0.2 kg Słód Crystal II

6. Płatki owsiane 0,4 kg

 

Chmielone 40 g marynką na goryczke. Pod koniec gotowania 100 g suszonej śliwki.

 

Wszelkie sugestie mile widziane;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IMHO. przy tej ilości wędzonego i czekoladowego to te 100g śliwek jest za mało.

I tak myślę, że lepszy efekt dają śliwki polskie suszone/wędzone,

a może to tylko mój egoizm/nacjonalizm ;)

Robiłem z nimi piwa z zasypem jak na IPA i byłem z nich zadowolony (no w pierwszym wyszło za mało blg, ale i tak było niezłe).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trudno przy tej ilości palonych słodów nazwać to stoutem, ale nie mówię, że jest źle. Tylko faktycznie śliwek mało i najlepiej wędzone. Robiłem coś podobnego.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podaj linka do zapisków

 

www.mojakartka.pl ;)

 a tak serio to tak jak powyżej, a śliwki wędzone dodane w ilości ok. 700g na 5 min.gotowania.

Śliwka.bsmx

87 Śliwka II

Other Smoked Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 15.2* (OG 1.0606)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6.6%
  • Objętość: 29l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.25kg Pilzneński - (3.2 EBC, 33.6%)
  2. 2.8kg Monachijski typ I - (12 EBC, 41.8%)
  3. 0.4kg Karmelowy 300 - (200 EBC, 6%)
  4. 0.4kg Caraaroma (Weyermann) - Weyermann (350.7 EBC, 6%)
  5. 0.05kg Karmelowy 30 - (30 EBC, 0.7%)
  6. 0.3kg Special W (Weyermann) - Weyermann (300 EBC, 4.5%)
  7. 0.3kg Carawheat (Weyermann) - Weyermann (98.5 EBC, 4.5%)
  8. 0.2kg Caramunich II (Weyermann) - Weyermann (124.1 EBC, 3%)
  9. 30g Iunga 10AA (19.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  10. 40g Tradition 7AA (14.9IBU) granulat - Gotowanie 30min

 

Zacieranie:

  1. Saccharification (Infuzja 15min) 67°C 60min Dodano 17l wody 73°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.