pedrix Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Chodzi mi po głowie coś takiego: 1. 2 kg Pale Ale 2. 2 kg wędzony Weyermann 3. 0.3 kg Słód Biscuit4. 0.3 kg Słód Czekoladowy 5. 0.2 kg Słód Crystal II 6. Płatki owsiane 0,4 kg Chmielone 40 g marynką na goryczke. Pod koniec gotowania 100 g suszonej śliwki. Wszelkie sugestie mile widziane;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 IMHO. przy tej ilości wędzonego i czekoladowego to te 100g śliwek jest za mało. I tak myślę, że lepszy efekt dają śliwki polskie suszone/wędzone, a może to tylko mój egoizm/nacjonalizm Robiłem z nimi piwa z zasypem jak na IPA i byłem z nich zadowolony (no w pierwszym wyszło za mało blg, ale i tak było niezłe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Piłem to piwo Dr2 z śliwkami i było pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Dr2, podaj linka do zapisków, jak możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Trudno przy tej ilości palonych słodów nazwać to stoutem, ale nie mówię, że jest źle. Tylko faktycznie śliwek mało i najlepiej wędzone. Robiłem coś podobnego. Edytowane 27 Maja 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) podaj linka do zapisków www.mojakartka.pl a tak serio to tak jak powyżej, a śliwki wędzone dodane w ilości ok. 700g na 5 min.gotowania. Śliwka.bsmx 87 Śliwka II Other Smoked Beer Parametry: Początkowe blg: 15.2* (OG 1.0606) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6.6% Objętość: 29l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.25kg Pilzneński - (3.2 EBC, 33.6%) 2.8kg Monachijski typ I - (12 EBC, 41.8%) 0.4kg Karmelowy 300 - (200 EBC, 6%) 0.4kg Caraaroma (Weyermann) - Weyermann (350.7 EBC, 6%) 0.05kg Karmelowy 30 - (30 EBC, 0.7%) 0.3kg Special W (Weyermann) - Weyermann (300 EBC, 4.5%) 0.3kg Carawheat (Weyermann) - Weyermann (98.5 EBC, 4.5%) 0.2kg Caramunich II (Weyermann) - Weyermann (124.1 EBC, 3%) 30g Iunga 10AA (19.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 40g Tradition 7AA (14.9IBU) granulat - Gotowanie 30min Zacieranie: Saccharification (Infuzja 15min) 67°C 60min Dodano 17l wody 73°C Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min Notatki: Edytowane 27 Maja 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Robiłem coś podobnego. i jak smakowało? bo z zapisków wynika, że to takie spontaniczne piwko było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Wyszło bardzo dobre, do świąt przetrwały dwie butelki. Z pewnością piwo do powtórzenia, tylko że ze względu na porę roku pewnie na drożdżach górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się