maciek1221 Posted May 27, 2015 Share Posted May 27, 2015 (edited) Witam, mam zamiar w wakacje zwiększyć wybicie z 28 do 56, czyli załóżmy, że z 30 do 60 litrów . Obecnie warzę na taborecie gazowym i butli, garnek 30l emaliowany. Do filtracji używam garnka emaliowanego 20 litrów, wężyka z oplotu. Całość jest zrobiona na skręcanie, dziura wiercona w garnku przy dnie. Wszystko sprawuje się bardzo fajnie, ale czasami mam od kogoś prośbę, żebym zrobił dla niego warkę, więc robię 2 warki jedna po drugiej, to trochę męczące, dwa razy grzać wodę itd... Plan mam taki, a was proszę o weryfikację: 1) nie robię 3 stopniowego systemu tylko 2 stopniowy. W wyższym garnku zacieram i filtruję, w dolnym garnku chmielę i chłodzę. Dlaczego? Mam ogrzewanie wody z pieca, rozpalić drewnem to chwila, a jak się popali 20 minut, to woda w kranie ma ponad 50stopni, więc nie ma sensu grzać w garnku i inwestować w kolejny taboret / garnek. Ewentualnie zrobię to na 3 stopniach, ale na najniższym będzie fermentator, co by wszystko bez przenoszenia za pomocą grawitacji przelewać. 2) Mam ten jeden garnek emaliowany przewiercony, wytrzymał już swoje 20 lat w użytkowaniu mamy, teraz u mnie 20 warek też przefiltrował, jakieś tam odpryski emalii są, ale nie przez moje używanie, też nie w miejscu dziury na wkręcanie kranu do filtrowania. W związku z tym pytania o garnki, może by tak zrobić cały system na dwóch garnkach 50 litrowych emaliowanych? 2 takie garnki to około 300zł.... Inna opcja to: garnki z nierdzewki 50 i 70l z allegro, lub te same garnki, ale już z zamontowanym kranem(ile to kosztuje u spawacza, wspawanie mufy na kran?), inna opcja to 2kegi 50l, ale to jest ciężkie i strasznie dużo cięcia, spawania itd... Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową z nierdzewki, posiadam dużą, wystaje mi z garnka 30litrowego i chłodzi brzeczkę w 15minut, myślę, że da radę sobie z 50litrami. No i jeszcze mieszadło, mieszadło mam zamiar zrobić na silniku wycieraczkowym, będzie najtaniej. Moje główne wątpliwości to te garnki... Samego garnka bez robienia takiego systemu nie kupię, bo kto ze mną będzie nosił 50 litrowy garnek zalany wrzątkiem .... pzdr Edit: jeszcze pytanie, jak filtrować przy takich dużych zasypach? Mam powoli dosyć tego sraczwęża, bo raz filtruje dobrze, następnym razem taki sam zasyp leci jak krew z nosa... Tania opcja i względnie niezawodna/szybka to filtrator z rurek, co Wy na to? Edit 2: w garnku 30 litrowym raczej nie uda się zatrzeć na 50litrowe wybicie? Bo zastanawiam się, do czego potrzebny mi będzie ten 30 litrowy garnek.. Edited May 27, 2015 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted May 27, 2015 Share Posted May 27, 2015 System 2 stopniowy jak najbardziej wystarcza, ciepla wode pobierasz z HLT na dowolnym poziomie lub innego zrodla, nie musi koniecznie byc nad kadzia zacierna fizycznie. Co do kadzi zacierno-filtracyjnej to mozna zrobic z plastiku jezeli zacierasz po angielsku - np. skrzynka robusto 64L zaizolowana styropianem lub amerykanska lodowka turystyczna 45L+. Moga tez byc 2 fermentory 30L zaizolowane karimata/folia do kaloryfera. Garnek to juz zalezy od budzetu - emalia, kegi, tansze i drozsze garnki gastro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Hm, będę się upierał i zostanę przy gazie, jest mi z nią łatwiej i taniej. Zastanawiam się nad zbudowaniem stelaża w ten sposób, aby korzystać z jednego palnika tj: zacieram w garze i tam jest palnik, w czasie układania złoża filtracyjnego, palnik przestawiam pod garnek niższy, do chmielenia. Może tak być? Jestem nastawiony na ten garnek 50l emaliowany, warka o 20 litrów większa to dobra rzecz, a ile taniej niż 50 z nierdzewki... Jaki zasyp maksymalnie można robić w garnku 50litrowym? Bo teraz myślę, że mógłbym jako zacierną kadź użyć 50l emaliowanego, a warzyć w 70l nierdzewnym, żeby wychodziło mi te 55litrów brzeczki, a nie 47l.. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now