d0c3n7 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Witam wszystkich serdecznie Zaczynam przygodę z warzeniem piwa z zacieraniem. Chciałbym uwarzyc na początek American Amber Alea. Trochę poczytałem o tym stylu piwa różne receptury przejrzałem i po pewnych modyfikacjach oraz ze względu na dostępne surowce ułożyłem własny przepis. Proszę o opinie bardziej doświadczonych kolegów piwowarow czy coś zmieniać gar 30l, zakładana ilość brzeczki do fermentacji 19-21 l Zasyp: -pils 4 kg -monachijski 0.5 kg -carared 0.25 kg -carahell 0.25 kg -caraamber 0.2 kg Zacieranie w 16 litrach wody 67°C przez 70' 76°C 10' Wysladzanie woda 14l temp około 78°C Warzenie/chmielenie 75' Willamette 25g 60' Willamette 15g, Cascade 15g 20' Willamette 20g, Cascade 15g 5' Drożdże suche US-05 I tak dopiero poznaje program Brewtarget i nie wiem czy dobrze tam uzupełniam ale wyszły mi takie parametry ~13°Blg i 26 IBU. Chciałbym aby piwo było bardziej treściwe wyczuwalne slody oraz miało wyczuwalna goryczke ale z naciskiem na mocne aromaty. Czy tym przepisem to osiągnę? Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Jeśli masz możliwość zrób próbę jodową ale i bez tego myślę że 50min zacierania wystarczy. Użyłbym słodu pale ale zamiast pilzneńskiego i monachijskiego i zmniejszyłbym ilość słodów karmelowych. Po 100-150g pozostałych wg mnie powinno wystarczyć. Co prawda Willamette jest chmielem amerykańskim ale jakoś nie spotkałem się z nim w piwach, które miały mieć amerykański (owoce tropikalne, cytrusy, żywice) charakter. Może lepiej coś sprawdzonego jak Citra czy Amarillo? Mi sprawdzały się w mieszance z Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Co prawda Willamette jest chmielem amerykańskim ale jakoś nie spotkałem się z nim w piwach, które miały mieć amerykański (owoce tropikalne, cytrusy, żywice) charakter. Czytasz co piszesz, czy tylko piszesz. Zdefiniuj sobie co znaczy amerykański i co o tym stanowi? Edytowane 28 Maja 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d0c3n7 Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Jeśli masz możliwość zrób próbę jodową ale i bez tego myślę że 50min zacierania wystarczy. Użyłbym słodu pale ale zamiast pilzneńskiego i monachijskiego i zmniejszyłbym ilość słodów karmelowych. Po 100-150g pozostałych wg mnie powinno wystarczyć. Co prawda Willamette jest chmielem amerykańskim ale jakoś nie spotkałem się z nim w piwach, które miały mieć amerykański (owoce tropikalne, cytrusy, żywice) charakter. Może lepiej coś sprawdzonego jak Citra czy Amarillo? Mi sprawdzały się w mieszance z Cascade. hej dzieki za uwagi Takie mam akurat dostępne surowce, więc na tą warkę nie chcę zmieniać surowców tylko ewentualnei ilości, czasy itp/ Karmelowych też raczej nie chciałbym zmniejszać, chciałbym aby to piwo miało lekko bursztynowy kolor i właśnie pełniejszy smak, pianę. A coś więcej o Willamette dlaczego zły? Wydaje mnie się, że to dobry sprawdzony amerykański chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się