Skocz do zawartości

RIS prośba o konsultacje


Abelard Park

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że nigdy jeszcze Imperialnego Stoutu nie warzyłem proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów.

Skład może trochę mało stoutowy ale oparty głównie o to co mam w domu, jeśli będzie trzeba to coś dodatkowego zamówię.

 

Słody:

Strzegom Pale Ale 6,0 kg

Strzegom Pszeniczny 0,5 kg

Strzegom Karmelowy 150 0,35kg

Strzegom Barwiący 0,2 kg

Chateau Crystal 0,15 kg

Planuje dokupić Carafa lub jęczmień palony

 

Drożdże - FM13 (bo takie akurat mam)

 

Chmiele:

W tej chwili mam Perle, Marynkę i Lubelski

 

Planuje też użyć płatków owsianych a na cichą płatki dębowe Whisky.

Chciałbym uzyskać ok. 13 l. Brzeczki 29 BLG.

 

Z wysładzania chciałbym zrobić amerykańca 13 BLG. Do chmielenia na zimno, mam resztki Cascade (20g), Chinook (35g) i Citra (20g). Co dokupić? Może Mosaic?

Edytowane przez Abelard Park
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym chmielił tylko na goryczkę, w okolice 90 - 100 IBU, ale niekoniecznie Marynką, lepiej Magnum. Możesz coś tam rzucić na smak, chociaż zanim piwo się ułoży to oprócz goryczki pewnie niewiele zostanie ;) a na cichą wedle uznania i preferencji, co tam chcesz, chociaż tak jak wyżej - szkoda chmielu. Polecam drewno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.