Abelard Park Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Jako że nigdy jeszcze Imperialnego Stoutu nie warzyłem proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów. Skład może trochę mało stoutowy ale oparty głównie o to co mam w domu, jeśli będzie trzeba to coś dodatkowego zamówię. Słody: Strzegom Pale Ale 6,0 kg Strzegom Pszeniczny 0,5 kg Strzegom Karmelowy 150 0,35kg Strzegom Barwiący 0,2 kg Chateau Crystal 0,15 kg Planuje dokupić Carafa lub jęczmień palony Drożdże - FM13 (bo takie akurat mam) Chmiele: W tej chwili mam Perle, Marynkę i Lubelski Planuje też użyć płatków owsianych a na cichą płatki dębowe Whisky. Chciałbym uzyskać ok. 13 l. Brzeczki 29 BLG. Z wysładzania chciałbym zrobić amerykańca 13 BLG. Do chmielenia na zimno, mam resztki Cascade (20g), Chinook (35g) i Citra (20g). Co dokupić? Może Mosaic? Edytowane 28 Maja 2015 przez Abelard Park Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Spoko, dodaj 200 - 250 g jęczmienia palonego, będziesz mieć mocno czarne, nieprzejrzyste piwo, ok 28,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abelard Park Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Dzięki podpowie ktoś, jak chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Ja bym chmielił tylko na goryczkę, w okolice 90 - 100 IBU, ale niekoniecznie Marynką, lepiej Magnum. Możesz coś tam rzucić na smak, chociaż zanim piwo się ułoży to oprócz goryczki pewnie niewiele zostanie a na cichą wedle uznania i preferencji, co tam chcesz, chociaż tak jak wyżej - szkoda chmielu. Polecam drewno. Abelard Park 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 więcej palonych co najmniej 250g palonego i carafy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Jeśli chodzi o chmiel to wg mnie Hallertau Taurus jest ok do RISa (użyłem 100g na 60 min na ok.20l, ~117 IBU). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Odpuść chmielenie na zimno, tak czy siak świeżego RISa pić nie będziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abelard Park Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Możliwe że mało precyzyjnie się wyraziłem. Nie planuje RISa chmielić na zimno, dam mu tylko płatki dębowe. Na zimno nachmielę drugie piwo, staut'a który wyjdzie z wysładzania wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się