Skocz do zawartości

Ciemne Kawowe Ale


kol4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Staram się zrobić  ciemne ale o wyraźnych posmakach czekoladowo kawowych. Puki co poszedłem w coś  ala' "Browna Ale" ale  średnio wyszło . Na ten moment chce sprawdzić taką recepturę :

 

Zasyp na  22 L,  oczekiwane BLG wyjściowe 12 .

 

Pilzneński  4,5 Kg

Czekoladowy 0,25-0,30 Kg

Crystal 0,25 - 0,30 Kg

 

Zacieranie:

65 st/ 30 min

75 st/30 min

 

Marynka - 20 g  - 60 '

 

Fermentacja na S-04

 

Prosił bym o ocenę  i ewentualne wskazówki.

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez kol4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Myślę, że dobrym punktem wyjścia będzie coś ala klon Riggwelter z Black Sheep:

4-4,5 kg pale ale lub Pilzno, i po 300 g ciemnego karmelu,prażonej pszenicy i słodu czekoladowego. Jakieś 14 Blg.Jeśli fermentacja przebiegnie prawidłowo będziesz bardo zadowolony z efektów. Pamiętaj o utwardzeniu wody jeśli masz miękką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.