kol4 Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Witam Staram się zrobić ciemne ale o wyraźnych posmakach czekoladowo kawowych. Puki co poszedłem w coś ala' "Browna Ale" ale średnio wyszło . Na ten moment chce sprawdzić taką recepturę : Zasyp na 22 L, oczekiwane BLG wyjściowe 12 . Pilzneński 4,5 Kg Czekoladowy 0,25-0,30 Kg Crystal 0,25 - 0,30 Kg Zacieranie: 65 st/ 30 min 75 st/30 min Marynka - 20 g - 60 ' Fermentacja na S-04 Prosił bym o ocenę i ewentualne wskazówki. Pozdrawiam. Edytowane 28 Maja 2015 przez kol4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Bardzo dobre efekty daje dodanie całych, świeżo palonych ziaren kawy na cichą. Do FESa dawałem 50g na 15L. http://www.piwo.org/topic/15036-browar-domowy-kombajn-piwny/page-2?do=findComment&comment=349226 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Myślę, że dobrym punktem wyjścia będzie coś ala klon Riggwelter z Black Sheep: 4-4,5 kg pale ale lub Pilzno, i po 300 g ciemnego karmelu,prażonej pszenicy i słodu czekoladowego. Jakieś 14 Blg.Jeśli fermentacja przebiegnie prawidłowo będziesz bardo zadowolony z efektów. Pamiętaj o utwardzeniu wody jeśli masz miękką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się