Jump to content

Ciemne Kawowe Ale


kol4

Recommended Posts

Witam

 

Staram się zrobić  ciemne ale o wyraźnych posmakach czekoladowo kawowych. Puki co poszedłem w coś  ala' "Browna Ale" ale  średnio wyszło . Na ten moment chce sprawdzić taką recepturę :

 

Zasyp na  22 L,  oczekiwane BLG wyjściowe 12 .

 

Pilzneński  4,5 Kg

Czekoladowy 0,25-0,30 Kg

Crystal 0,25 - 0,30 Kg

 

Zacieranie:

65 st/ 30 min

75 st/30 min

 

Marynka - 20 g  - 60 '

 

Fermentacja na S-04

 

Prosił bym o ocenę  i ewentualne wskazówki.

 

Pozdrawiam.

Edited by kol4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Myślę, że dobrym punktem wyjścia będzie coś ala klon Riggwelter z Black Sheep:

4-4,5 kg pale ale lub Pilzno, i po 300 g ciemnego karmelu,prażonej pszenicy i słodu czekoladowego. Jakieś 14 Blg.Jeśli fermentacja przebiegnie prawidłowo będziesz bardo zadowolony z efektów. Pamiętaj o utwardzeniu wody jeśli masz miękką.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.