kol4 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 (edited) Witam Staram się zrobić ciemne ale o wyraźnych posmakach czekoladowo kawowych. Puki co poszedłem w coś ala' "Browna Ale" ale średnio wyszło . Na ten moment chce sprawdzić taką recepturę : Zasyp na 22 L, oczekiwane BLG wyjściowe 12 . Pilzneński 4,5 Kg Czekoladowy 0,25-0,30 Kg Crystal 0,25 - 0,30 Kg Zacieranie: 65 st/ 30 min 75 st/30 min Marynka - 20 g - 60 ' Fermentacja na S-04 Prosił bym o ocenę i ewentualne wskazówki. Pozdrawiam. Edited May 28, 2015 by kol4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Bardzo dobre efekty daje dodanie całych, świeżo palonych ziaren kawy na cichą. Do FESa dawałem 50g na 15L. http://www.piwo.org/topic/15036-browar-domowy-kombajn-piwny/page-2?do=findComment&comment=349226 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Pałka Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 Myślę, że dobrym punktem wyjścia będzie coś ala klon Riggwelter z Black Sheep: 4-4,5 kg pale ale lub Pilzno, i po 300 g ciemnego karmelu,prażonej pszenicy i słodu czekoladowego. Jakieś 14 Blg.Jeśli fermentacja przebiegnie prawidłowo będziesz bardo zadowolony z efektów. Pamiętaj o utwardzeniu wody jeśli masz miękką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now