Marciu11 Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Kumpel mi już od jakiegoś czasu marudzi, aby zrobić mu jakieś piwko. Powiedziałem w końcu ok, zobaczę co mam na magazynie... Wyszło mi takie coś 13l (mała warka), OG: 12,5 Plato, IBU: 25: - Monachijski I 1,4kg, - Wiedeński 1,4kg (w sumie mam 2kg), - Melanoidowy 0,25kg, - Specjal W 0,1kg (dla podkolorowania) - płatki pszenne 0,05kg dla poprawy piany. - EKG 15g (brzeczka przednia 90') ~17 IBU - Fuggles 18g 15min ~8 IBU Zacieranie na wytrawnie: 70min 65-63°C + wygrzew. US-05 16-17°C. I teraz pytanie czy taki zasyp ma sens? Czy szkoda nawet tych końcówek magazynowych na to? Moje doświadczenie jest jeszcze na tyle małe, żeby to samemu ocenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Ja bym to zatarł 60 min w 62st, 20 min w 72st plus wygrzew. I ja bym dał więcej chmielu, tak na 30 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Dzięki za sugestie. Na pewno wezmę je pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 50g płatków poprawi pianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 50g płatków poprawi pianę?Nie wiem, dla tego pytam ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 ja na poprawę piany daję jakieś 10% zasypu z pszenicy. To się mniej więcej zgadza z "mądrością ludową". 1.5% będzie niezauważalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się