Marciu11 Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Kumpel mi już od jakiegoś czasu marudzi, aby zrobić mu jakieś piwko. Powiedziałem w końcu ok, zobaczę co mam na magazynie... Wyszło mi takie coś 13l (mała warka), OG: 12,5 Plato, IBU: 25: - Monachijski I 1,4kg, - Wiedeński 1,4kg (w sumie mam 2kg), - Melanoidowy 0,25kg, - Specjal W 0,1kg (dla podkolorowania) - płatki pszenne 0,05kg dla poprawy piany. - EKG 15g (brzeczka przednia 90') ~17 IBU - Fuggles 18g 15min ~8 IBU Zacieranie na wytrawnie: 70min 65-63°C + wygrzew. US-05 16-17°C. I teraz pytanie czy taki zasyp ma sens? Czy szkoda nawet tych końcówek magazynowych na to? Moje doświadczenie jest jeszcze na tyle małe, żeby to samemu ocenić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Ja bym to zatarł 60 min w 62st, 20 min w 72st plus wygrzew. I ja bym dał więcej chmielu, tak na 30 IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted June 1, 2015 Author Share Posted June 1, 2015 Dzięki za sugestie. Na pewno wezmę je pod uwagę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 50g płatków poprawi pianę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted June 18, 2015 Author Share Posted June 18, 2015 50g płatków poprawi pianę?Nie wiem, dla tego pytam ☺ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 ja na poprawę piany daję jakieś 10% zasypu z pszenicy. To się mniej więcej zgadza z "mądrością ludową". 1.5% będzie niezauważalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now