Jump to content

Ale wiedeńskie (z resztek)


Marciu11

Recommended Posts

Kumpel mi już od jakiegoś czasu marudzi, aby zrobić mu jakieś piwko.

Powiedziałem w końcu ok, zobaczę co mam na magazynie...

 

Wyszło mi takie coś 13l (mała warka), OG: 12,5 Plato, IBU: 25:

 

- Monachijski I 1,4kg,

- Wiedeński 1,4kg (w sumie mam 2kg),

- Melanoidowy 0,25kg,

- Specjal W 0,1kg (dla podkolorowania) 

- płatki pszenne 0,05kg dla poprawy piany.

 

- EKG 15g (brzeczka przednia 90') ~17 IBU

- Fuggles 18g 15min ~8 IBU

 

Zacieranie na wytrawnie: 70min  65-63°C + wygrzew.

 

US-05 16-17°C.

 

I teraz pytanie czy taki zasyp ma sens? Czy szkoda nawet tych końcówek magazynowych na to? 

Moje doświadczenie jest jeszcze na tyle małe, żeby to samemu ocenić.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.