Pun kOmora Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Hej, biorę się dzisiaj za weizena. Robię tylko jedną warkę, więc za bardzo nie mam miejsca na eksperymenty. Zależy mi na tym, aby wyszedł bardzo (jak najbardziej) bananowy. Teoretycznie ułożyłem to sobie tak: zasyp: 65% pszeniczny, 35% pilzneński zacieranie: 49’C - 10 min tylko pszenica(beta-glukanowa celem rozluźnienia << czy to da jakiś efekt? i czy nie wytworzy mi się kwas ferulikowy a co za tym idzie - goździki?) 63’C - 45min 72’C - 15min 78’C - mash out po gotowaniu chłodzenie do 10'C i w tej temperaturze zadanie pół paczki (na oko) sucharów WB-06 (bez rehydratyzacji). stopniowe podnoszenie do 23'C i utrzymanie przez pierwsze 5 dni fermentacji temp 19-23'C (wymaga to w moich warunkach dużo pracy stąd tak szerokie widełki - generalnie będę dążył do górnej wartości przedziału), póżniej 16-17'C czekam na uwagi/krytykę/itp :-) dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Chciałem kiedyś uzyskać taki efekt i też połowa paczki WB-6, brzeczka schlodzona do 14°C i wtedy zadane drozdze, fermentacja w 20-22°C. Nie wiem czemu ale bananów uzyskałem bardzo malo, a jak robiłem z zestawu HB to piwo pięknie pachnialo bananami i było na maxa pijalne. Sam chętnie przyjmę rady jak uzyskać bananowa eksplozje A! I jeszcze jedno, poza weizenem z HB, to najlepszy jaki udało mi się zrobić to wg. przepisu Anteksa z wiki. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejpa Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Jak masz gdzieś goździki to nie rób ferulikowej zrób np. 40 minut w 63 i 20 w 72, mashout zastosuj underpitching nie chłodził bym tak nisko ale np. do 14-15 bym spróbował, nie musisz az do 23 przy 21 powinno dać dużo banana. Też dużo zależy od drożdzy kilka piw próbowałem na FM Gwoździe i Banany i w 19-20 stopniach uzyskano mega banany, swoją drogą jedna z najlepszych pszenic jakie piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Na WB bananowych cudów się nie spodziewaj. Bardzo trudno wyciągnąć z nich przyzwoitą pszenicę, chociaż upartym się udaje Najlepiej jednak zainwestować w Wyeast 3068 i się samo zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Wsyp pół paczki bezpośrednio na brzeczkę, fermentuj wysoko (20C), banany będą. Chociaż popieram - lepsze by były płynne drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 dzięki za podpowiedzi. z tymi płynnymi to mi trochę portfel ściska - bo robię po jednej warce. nie przenoszę gęstwy na kolejne warki i stąd suchary.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Nikt w warszawie gęstwy nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zaciśnij poślady i zrób 3 warki co 2 tygodnie, jasne, ciemne i weizenbocka. Wyjdzie ci po 10-12 złotych za drożdże na warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 no właśnie nie mam takiego zapotrzebowania. a z tego co czytałem weizen zleżały nie jest za smaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Kolegów zaprosisz i pójdzie. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Gdzieś jakaś mądra głowa pisała kiedyś w swojej książce, że przy weizenie suma temperatur zadania drożdży i fermentacji powinna być równa 30C - zabij mnie, ale nie pamiętam kto. Obecnie próbuję właśnie swoich sił w ten sposób - zadałem drożdże do brzeczki 12C, temperatura fermentacji 18C (pod koniec stopniowo zwiększana do 22C). Gęstwa z WY 3068 Jak dziś zabutelkuję, to za kilka dni mogę powiedzieć co wyszło - podczas fermentacji z wiadra buchało wręcz bananami. Natomiast są też goździki, ale taki był mój cel - robiłem też 40' przerwy ferulikowej przy optymalnym pH (5,8). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Kolegów zaprosisz i pójdzie. Oni tylko IPA/SRIPA Gdzieś jakaś mądra głowa pisała kiedyś w swojej książce, że przy weizenie suma temperatur zadania drożdży i fermentacji powinna być równa 30C - zabij mnie, ale nie pamiętam kto. Obecnie próbuję właśnie swoich sił w ten sposób - zadałem drożdże do brzeczki 12C, temperatura fermentacji 18C (pod koniec stopniowo zwiększana do 22C). Gęstwa z WY 3068 Jak dziś zabutelkuję, to za kilka dni mogę powiedzieć co wyszło - podczas fermentacji z wiadra buchało wręcz bananami. Natomiast są też goździki, ale taki był mój cel - robiłem też 40' przerwy ferulikowej przy optymalnym pH (5,8).Ja to wyczytałem na blogu Dori,a jest to reguła podaną przez Erica Warnera w książce „German Wheat Beer”. Z tym, że jest to reguła na klasycznego weizena z odpowiednim balansem goździka i banana. A ja szukam przepisu na zaburzenie tej proporcji :-) No nic. Brzeczka uwarzona. Chłodzenie do 12 stopni trwało baaardzo długo w tych letnich warunkach. Drożdże rozsypane. Ale po tym co mi napisaliście to nie robię sobie nadziei na wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Weizen to tak nieprzewidywalne piwo że nie bądź sceptyczny;) Ja robiłem kilka, jedne wyszły goździkowe, inne bananowe (np. ten z póltorejgodzinną ferulikową) a jeszcze inne siarkowe albo nijakie. Daj znać co wyszło po fermentacji;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 jest to reguła podaną przez Erica Warnera w książce „German Wheat Beer”. oo, właśnie o tą mądrą głowę chodziło Z tym, że jest to reguła na klasycznego weizena z odpowiednim balansem goździka i banana. A ja szukam przepisu na zaburzenie tej proporcji :-) Osobiście, mierząc w banany, chyba spróbowałbym tak: - brak przerwy ferulikowej (o skuteczności której też różnie ludzie piszą.. ) - start w 12C - delikatny underpitching (nie ma co przesadzać, żeby fermentacja potem się nie ślimaczyła po starcie w niskich temp.) - fermentacja w 21-22C Ale fakt jest faktem, że pszeniczki czasem ciężko przewidzieć Ja swoją pszeniczkę wczoraj zabultekowałem, tylko nie zamieszałem syropu cukrowego przed rozlewem... mam nadzieję, że sam się wystarczająco wymieszał. Piwo na razie pachniało genialnie - i właśnie głównie bananami, goździki raczej w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Ja ostatnio robiłem weizena z dekokcją, zadanie drożdży 25C temp. brzeczki, a fermentacja w 16C (w fermentorze 18C) i wyszło sporo bananów i trochę goździka. Drożdże MauriBrew Weiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ok, już dziś mogę powiedzieć, że uzyskałem naprawdę mocne banany w swoim Weizenie Generalnie jestem z niego mega zadowolony - mógłby mieć nieco więcej goździków, ale to naprawdę minimalnie. Piwo świetne, nie wiem czy zrobiłem kiedyś lepsze - prawdopodobnie nie Tak więc na banany zdecydowanie polecam start w 12C na WY 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Tak więc na banany zdecydowanie polecam start w 12C na WY 3068 na pewno tak zrobię w przyszłym sezonie letnim dzięki! rozumiem, że dalsza fermentacja później 21-22'C? a underpitching wykonałeś w jaki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Kiedy będziesz to warzył? Mam Brown Portera na Gwoździach i Bananach, za około tydzień mogę oddać gęstwę o ile nic się nie spapra, bo od wczoraj coś za mocno daje siareczką, ale to się okaże. Poprzednia warka RauchWeizena wyszła mocno bananowa na tych drożdżach, fermentowana poniżej 19 stopni. Pun kOmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 no niestety uwarzyłem to w piątek. i już nie planuje w tym sezonie letnim. ale dzięki za chęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Tak więc na banany zdecydowanie polecam start w 12C na WY 3068 na pewno tak zrobię w przyszłym sezonie letnim dzięki! rozumiem, że dalsza fermentacja później 21-22'C? a underpitching wykonałeś w jaki sposób? Fermentowałem w 18C. Dokładnie zrobiłem tak: 1. Start w 12C, wystawiłem fermentor do pomieszczenia 16-17C 2. Po 2 dniach w fermentorze było 17C, po 3 dniach 18C i drożdże zaczęły spacerować z wiadra 3. Po tygodniu i wyraźnym spowolnieniu fermentacji burzliwej wiadro wystawiłem do pomieszczenia 22C. Tak zostało przez kolejnych kilka dni. 4. Pierwszy pomiar: 3,5Blg (kiedy piana calkowicie zeszła w powierzchni). Za 3 dni kolejny pomiar: 3,5Blg, rozlew. Odfermentowanie w normie (13,0 -> 3,5Blg, 73%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się