Saladyn Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Witam zamierzam uwarzyć parę piw klasztornych ( tripel, dubbel ,blond) i mam parę pytań odnośnie dodawania cukru 1. Jest jakaś zasada ile dodany cukier ma podbić nam blg, jak chce uwarzyć blond 16 blg to brzeczka ma mieć np 14 blg a resztę podbija cukier ? 2. Lepiej jest dodawać cukier podczas chmielenia czy fermentacji ? 3. Może być cukier biały czy lepszy kandyzowany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) 1. Przeliczniki masz w WIKI- Toolkit Piwowara 2. W sumie nie ma znaczenia. Różnica polega na tym, że podczas chmielenia masz większą kontrolę nad oczekiwanym stężeniem cukru, za to podczas fermentacji mocnych piw dajesz drożdżom dodatkowy bodziec do działania, w momencie, gdy już zaczynają zasypiać. 3. Może być biały, jednak zawsze lepszy będzie kandyzowany. Możesz go sobie skandyzować samemu http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/ Edytowane 8 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 polecam temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się