Patryk Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Krąży mi po głowie pewien pomysł na piwo. W skrócie polega on na tym by dać polski słód + Iunga na goryczkę + bałkańskie chmiele na aromat i na zimno. I o ile z chmielami słoweńskimi nie ma żadnego problemu, tak mam poważny problem by znaleźć jakiekolwiek informacje o chmielu z innych państw, a bez tego mój projekt traci właściwie swój sens. Szukałem w google, szukałem w kilku tamtejszych sklepach internetowych i właściwie bez rezultatu. Jedyną ciekawą rzeczą którą udało mi się wygrzebać jest ten krótki artykuł z 2009 roku: http://www.pivnica.net/hrvatski-se-hmelj-sve-manje-trazi/760/ z którego wynika, że istnieje w Chorwacji tylko jedna 16 hektarowa plantacja chmielu która wyprodukowała 23 tony dobrego jakościowo chmielu, a i tak ma problemy ze zbytem mimo dziesięciokrotnie większego zapotrzebowania tamtejszych browarów i muszą jechać z cen. Ktoś jest mi wstanie powiedzieć coś więcej o chmielu w tamtym rejonie, mają jakieś własne odmiany, czy muszę jednak odwiedzić tamtejsze fora i pytać? SzwagierMinazuki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Generalnie z lokalnymi odmianami jest problem z dostępem. Tak jak z wschodnimi chmielami, które znają tylko lokalni piwowarzy. Czy warte jest to zachodu? Sam się zastanawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się