Pan Łyżwa Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Mam pytanie,Piwo stoi w fermentatorze już od czwartku. Wczoraj dokonałem pomiaru i wyszło mi 5 BLG.niestety nie wiem ile dokładnie wynosił ekstrakt początkowy, ponieważ mierzyłem do na bardzo ciepłej brzeczce. Z kalkulatora wynika, że powinien mieć około 12-13 stopni plato.Moje pytanie tyczy się tego czy mogę to piwo przelać już dziś na cichą. Czy drożdże S-04 dofermentują to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba2915 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Mam pytanie, Piwo stoi w fermentatorze już od czwartku. Wczoraj dokonałem pomiaru i wyszło mi 5 BLG. niestety nie wiem ile dokładnie wynosił ekstrakt początkowy, ponieważ mierzyłem do na bardzo ciepłej brzeczce. Z kalkulatora wynika, że powinien mieć około 12-13 stopni plato. Moje pytanie tyczy się tego czy mogę to piwo przelać już dziś na cichą. Czy drożdże S-04 dofermentują to? Myślę, że dobrze byłoby, gdybyś podał co to za piwo, jak zacierane i jakich użyłeś słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Użyłem delikatnie zmodyfikowanego zestawu z BA Skład zestawu BA Stout Owsiany 13°Blg: Słódpale ale Weyermann® 3,2 kg, płatki owsiane 0,5 kg, słód Caraaroma® 0,3 kg, palony jęczmień 0,3 kg, słód Carafa® Typ I 0,2 kg, ChmielEast Kent Goldings (UK) 30 g (granulat); 70 minut Sorachi Ace 15 g (granulat) 40 minut Sorachi Ace 15g (granulat) 30 minutDrożdże Safale S-04 11,5 gZacieranie, 60 minut na 68 stopni, potem podniesione do 76 i koniec. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Moje pytanie tyczy się tego czy mogę to piwo przelać już dziś na cichą. Bardzo uprzejmie informuję, że termin przelewania z fermentacji burzliwej na fermentację cichą zależy tylko od tego, czy fermentacja burzliwa już się zakończyła. Jeszcze uprzejmiej podpowiadam, że w WIKI znaleźć można wszystkie informacje na temat fermentacji i całego procesu produkcji piwa. Uff..dałem radę. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Dziękuję. Mam nadzieję, że znajdę odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Po pytaniu wnoszę że to Twoja pierwsza warka, i że jeszcze nie za bardzo ogarniasz o co chodzi z przelewaniem na cichą, więc moja propozycja, zamiast przelewania przeprowadź cichą w tym samym fermentorze co burzliwą - po prostu poczekaj aż Blg przestanie spadac i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jacenty fajna odpowiedź. Ale że wytrzymałeś takie napięcie Już myślałem że wybuchniesz. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Jacenty fajna odpowiedź. Ale że wytrzymałeś takie napięcie Już myślałem że wybuchniesz. Uwierz mi, nie jest łatwo, ale; Nie chcę, to nie odpowiadam na irytujące, powtarzające się wciąż pytania, ignoruję je. Jeśli odpowiadam to grzecznie. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 12 czerwca zlałem na cichą, zmierzyłem blg i wyszło mi delikatnie miej niż 5. W próbce było dość sporo drożdży. Dziś zebrałem kolejną próbkę i wyszło mi delikatnie powyżej 5. Czy podwyższenie ekstraktu mogło być spowodowane drożdżami? Czy zaszło tu coś dziwnego? Za dwa dni planuje pobrać kolejną próbkę i jeżeli nie ruszy się blg chciałbym butelkować. Czy to mądre przy ekstrakcie 5 otrzymanym po 2 tygodniowej fermentacji? Fermentacja przebiegała momentami nawet w 24 stopniach przy S-04 więc chyba mogły szybciej przerobić cukier. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Podwyższenie ekstraktu mogło wynikać z ochłodzenia. Lub też nie zakręciłeś areometrem i pozwoliłeś co2 wypychać spławik. Nie ma szans na wzrost blg (no chyba, że dałeś piwu odparowywać). Płytko Ci odfermentowało, ale to pewnie zasługa płatków i jęczmienia palonego. Jednak na wszelki wypadek zrób fft na drożdzach babuni. Dwa dni starczą. Pan Łyżwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Jednak na wszelki wypadek zrób fft na drożdzach babuni. Dwa dni starczą. Ale, że o co chodzi ? Mam gęstwę zebraną jeszcze, jak coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Jak zadasz tak, żeby blg nie zmienić to zadaj z gęstwy i dobrze natleń. (ew. zmierz blg po zadaniu gęstwy i po dwóch dniach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zadałem kilka łyżeczek drożdży po przeplukaniu. Wyszło na to ze większość drożdży z gestwy jest trupami. Zobaczymy co przyniesie los. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się