inz_specjalista Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Witam!Planuje uwarzyć "A"PA 20 l, 14 BLG. 1. Planowany zasyp:Pilzneński Strzegom - 5 kg,Pszeniczny Bestmalz - 0.3 kg,Caramel pils Bestmalz - 0.2 kg.2. Chmielenie (60 min): Marynka (granulat) - 15 g w 0', Simcoe (granulat) - 15 g w 40',Oktawia (szyszka) - 50 g po wyłączeniu palników w temperaturze poniżej 80st C przez 60 min.na zimno Oktawia (szyszka) - 50 g, na 4 dni przed butelkowaniem.3. Zacieranie:60 min w 66st C. 4. Fermentacja:18st C, drożdże Fermentis Safale S-044. Założenia:Lekka goryczka, tak koło 30 IBU. Zależy mi na uzyskaniu mocnych aromatów Oktawii, wyciśnięcie z niej nut jabłkowych. Chciałbym połączyć je z żywicą Simcoe. Tutaj rodzi się moje pytanie do bardziej doświadczonych, bo nie miałem do czynienia jeszcze z Simcoe (piwo na tym chmielu dopiero zabutelkowane): ile go użyć by były wyczuwalne nuty żywiczne ale nie przykrywały chmielu, który ma grać pierwsze skrzypce (do dyspozycji mam jeszcze 120 g). Czy dodać na smak czy raczej na aromat? Czy dodawać Oktawie na smak? Ostatnie pytanie dotyczy zacierania: z doświadczenia, jaka temperatura najlepsza dla APA? Czy może nie zacierać na lenia tylko pobawić się w przerwy?PS Z góry dziękuje za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Ja bym na Twoim miejscu dał sobie spokój z oktawią, simco z pewnością przykryje ten chmiel i nie będzie wyczuwalny propozycja chmielenia: Marynka 15g. na 60min. Simco po 15 lub 20g- w 5min i 0min. Co do drożdży jeśli masz to zmień na SU-05 one uwydatnią aromat chmielowy Zasypu się nie tykam komentować bo mam jeszcze w tej materii male doświadczenie Zacieranie zaproponowane z pewnością może być. Ja do swojego polskiego ale dodałem na 20l. ok. 150g. oktawi i muszę powiedzieć że efekt mizerny (stąd moja propozycja rezygnacji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Ja z kolei z Oktawią mam dobre (jeśli nie bardzo dobre) doświadczenia. Uwarzyłem na niej single hopa i aromat był bardzo dobry, teraz robię AIPA, które nachmieliłem właśnie takimi owocowymi chmielami. Ja bym oba chmiele dał na hop stand i na zimno, w stosunku Oktawia:Simcoe 2:1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Ja do swojego polskiego ale dodałem na 20l. ok. 150g. oktawi i muszę powiedzieć że efekt mizerny Mizerny? Przy tak ogromnej dawce chmielu? To czego oczekujesz innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inz_specjalista Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Zapomniałem dopisać, że Oktawii mam ogólnie do dyspozycji 200 g. Czy 2:1 to korzystny stosunek dla Oktawii? Czyli nie dawać Simcoe na smak? Wszystko na hop stand i na zimno? Edytowane 16 Czerwca 2015 przez inz_specjalista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Mizerny? Przy tak ogromnej dawce chmielu? To czego oczekujesz innego? No właśnie tak jak piszę, aromat przy butelkowaniu rewelacja, jednak po 3 tygodniach w butelce to już nie jest nawet w 10% to co na początku. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez tdzip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zrób SH na Oktawii. Stanowczo warto spróbować w ten sposób. 200g na standardową warkę ze spokojem wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Moja warka to właśnie był SH Oktawia, po południu sprawdzę dokładnie jak chmieliłem i napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się