d0c3n7 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 hej mam pytanie robię AAA, a ze to moja pierwsza warka wydajność tragiczna 15 litrów i 12 BLG brzeczki przy zlaniu na fermentacje I tak burzliwa trwała 9 dni, z fermentora wydobywał się ładny chmielowo-piwno-alkoholowy aromat. Po tym czasie przelałem na cichą zlewając znad osadów drożdży i chmielin. Sprawdziłem Brix i odfermentowało mi do 1 stopnia. Na cichej piwo jest prawie 4 dzień i co mnie zastanawia z fermentora zapach jest zupełnie inny - w zasadzie jak nie piwo tylko w wyczuwalna delikatna nuta owocowa - brak wyczuwalnego alkoholu, chmielu czy słodu, jakbym wino robil... tak ma być czy coś się złego dzieje? Bo niby na powierzchni nie ma kożucha a i nieprzyjemnych zapachów też nie wyczuwam. Użyte chmiele na aromat to Willamette i Cascade. Przy okazji jak już założyłem temat to pytanie jak długo trzymać na cichej. I ile glukozy do refermentacji przy butelkowaniu. Przepis brałem od kogoś i tam była wyliczona ilość 112g glukozy ale na 19 litrów i ekstrakcie 13 BLG, z proporcji liczyć czy jakąś inna ilość dać? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Cukier proporcjonalnie do objętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Ilość surowca można liczyć zawnętrznym kalkulatorem w zależności od stylu piwa, temperatury i poziomu nagazowania.Ja używam tego z podpisu: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/brew/widgets/bp.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d0c3n7 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 ok dzięki z tym na refermentacje a z tym zapachem to co mam się martwić czy to normalne raczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Jeśli sprawi ci to przyjemność, to oczywiście możesz się martwić. Ogólna zasada jest jednak taka, że nie ma sensu przejmować się zapachami z fermentora dopóki nie nabierzesz doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się