Skocz do zawartości

dziwny zapach na cichej fermentacji


d0c3n7

Rekomendowane odpowiedzi

hej mam pytanie

robię AAA, a ze to moja pierwsza warka wydajność tragiczna 15 litrów i 12 BLG brzeczki przy zlaniu na fermentacje :)

I tak burzliwa trwała 9 dni, z fermentora wydobywał się ładny chmielowo-piwno-alkoholowy aromat. Po tym czasie przelałem na cichą zlewając znad osadów drożdży i chmielin. Sprawdziłem Brix i odfermentowało mi do 1 stopnia.

Na cichej piwo jest prawie 4 dzień i co mnie zastanawia z fermentora zapach jest zupełnie inny - w zasadzie jak nie piwo tylko w wyczuwalna delikatna nuta owocowa - brak wyczuwalnego alkoholu, chmielu czy słodu, jakbym wino robil... tak ma być czy coś się złego dzieje? Bo niby na powierzchni nie ma kożucha a i nieprzyjemnych zapachów też nie wyczuwam. Użyte chmiele na aromat to Willamette i Cascade.

 

Przy okazji jak już założyłem temat to pytanie jak długo trzymać na cichej. I ile glukozy do refermentacji przy butelkowaniu. Przepis brałem od kogoś i tam była wyliczona ilość 112g glukozy ale na 19 litrów i ekstrakcie 13 BLG, z proporcji liczyć czy jakąś inna ilość dać?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.