Maciej Chędor Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, Przede wszystkim chciałem się przywitać. A więc - WITAJCIE Jestem właśnie po rozlaniu do butelek swojej pierwszej warki z brewkit'a - Coopers LAGER. I w związku z tym mam pytanie (nigdzie chyba nie znalazłem jasnej odpowiedzi na to pytanie) - dezynfekowałem butelki pirosiarczynem sodu. Przy rozlewaniu piwa zauważyłem biały osad na zewnątrz butelek, więc i w środku butelek też musiał być. Osad jest słony i ma dziwny smak. Czy jest to zdrowe, czy wpłynie na smak piwa i czy można się tym zatruć. Z góry wielkie dzięki za wyrozumiałość dla "świeżaka" i za odpowiedź na pytanie. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Maciej Chędor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Po suszeniu butelek na niektórych sa ślady po chemii. Dodatkowo chemia nie jest trwała. Pilnuj stężeń, susz do góry dnem. W środku jeszcze nie widziałem osadu, ale kilka butelek dla pewności przepłukałem gorącą przygotowaną wodą- tak ogólnie. Nie tylko do piro, które jest raczej bezpieczne. To, że masz osad na zewnątrz nie oznacza, że masz go w środku. Taki, krótki art. "Czasem jest jednak dodawany także do wina czy piwa w celu zabezpieczenia przed infekcją. Prócz reakcji alergicznych u osób nadwrażliwych nie ma skutków ubocznych - jest metabolizowany w wątrobie i w nieszkodliwej postaci opuszcza ciało z moczem. Pojawia się także w preparatach do znieczulenia miejscowego (przedłuża trwałość zapobiegając utlenieniu obecnej w nich adrenaliny - dodawanej w celu miejscowego zwężenia naczyń krwionośnych), tabletkach (np. z paracetamolem), służy do wybielania mleczka kokosowego w trakcie produkcji, wykrywania anemii sierpowatej oraz precypitacji złota z wody królewskiej." Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Czy jest to zdrowe, czy wpłynie na smak piwa i czy można się tym zatruć. Spokojnie, używam go od czterech lat i żyję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Czy jest to zdrowe, czy wpłynie na smak piwa i czy można się tym zatruć. Spokojnie, używam go od czterech lat i żyję. Dokładnie, u Mnie biały osad po rozlewie jest na stole i panelach ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaro Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Po piro również mam biały osad. Głownie osad widoczny jest na suszarce butelek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się