Jump to content

Drożdze do RISa 30BLG i sposób ich przygotowania


erixo2

Recommended Posts

Witam.

 

Planuję RISa 30BLG (25 litrow), mam jednak problem z ustaleniem fermentacji.

 

Ustaliłem do tej pory, że 

 

1) Suche drozdże odpadają

2) Takie drożdzę jak np US-05 nie wytrzymają w pewnym momencie alkoholu

3) Warto by użyć startera  z drożdzy płynnych

4) A najlepiej to wlać to piwo 30BLG prosto do wiadra ze świeżą gęstwą po słabsej warce.

 

Wymyśliłem, ze zamaist robić starter, przefermentuje coś ~15BLG na fiolce WLP099, a na powstałą gęstwę zadam RISa.

 

Czy to wypali? 

 

Jakieś inne pocje? 

 

Z góry dzięki  :)

Edited by erixo2
Link to comment
Share on other sites

Jeśli to kontynuacja wątku z grupy na FB, to nie wiem gdzie tam ustaliłeś że "warto użyć startera z drożdży płynnych", bo wszyscy radzili słabsze piwo na start. :)

 

EDIT:

Zgadzam się też, że fermentowanie 15'tki bez startera to średni pomysł. Jeśli chcesz za wszelką cenę uniknąć startera, to celuj w mniejszą warkę (13-15 litrów) około 11-12 blg. Zmniejszasz ryzyko, że coś pójdzie nie tak, a ilość drożdży po takiej warce powinna spokojnie wystarczyć na takiego RISa.

Edited by adamsky
Link to comment
Share on other sites

Jeśli to kontynuacja wątku z grupy na FB, to nie wiem gdzie tam ustaliłeś że "warto użyć startera z drożdży płynnych", bo wszyscy radzili słabsze piwo na start. :)

 

Była tam też i taka sugestia, a te przemyślenia zebrałem z wielu miejsc. To duży projekt i zasięgam porad bardziej doświadczonych kolegów gdzie tylko mogę :)

Link to comment
Share on other sites

Dupa, cycki! Jak poczytałeś trochę forum, to powinieneś wiedzieć wszystko co jest potrzebne do odpowiedniego przygotowania RIS'a i poprawnego go przefermentowania. 

Nic więcej nie znajdziesz ;)

Link to comment
Share on other sites

Witam.

 

Planuję RISa 30BLG, mam jednak problem z ustaleniem fermentacji.

 

Ustaliłem do tej pory, że 

 

1) Suche drozdże odpadają

2) Takie drożdzę jak np US-05 nie wytrzymają w pewnym momencie alkoholu

3) Warto by użyć startera  z drożdzy płynnych

4) A najlepiej to wlać to piwo 30BLG prosto do wiadra ze świeżą gęstwą po słabsej warce.

 

Wymyśliłem, ze zamaist robić starter, przefermentuje coś ~15BLG na fiolce WLP099, a na powstałą gęstwę zadam RISa.

 

Czy to wypali? 

 

Jakieś inne pocje? 

 

Z góry dzięki  :)

 

zrobiłem kilkanaście ( pewnie koło 20) siekier na suchych  i nie ma żadnego problemu

poczytaj moje zapiski

http://www.piwo.org/topic/1083-u-bnp/page-19

Link to comment
Share on other sites

A co sądzicie, żeby na burzliwej zadać drożdże szampańskie w celu głębszego dofermentowania? Chyba Mikkeller w swoim Black'u tak robił, ale mogę się mylić.  

Link to comment
Share on other sites

Ja teraz robiłem RIS-a (dokładnie 30 blg), jest teraz dopiero po 2 tygodniach burzliwej z użyciem US05. Z tego co przeczytałem to ludzie robią na tych drożdżach takie piwa. Teoretycznie powinny wytrzymać 12% alkoholu (czyli zejść do jakiś 7 blg), lecz realnie jeśli zejdzie do ok. 10 blg będzie dobrze :D

Edited by grigor51
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

Nie zakladam nowego tematu, ale za to odpale zlota lopate :D tez sie czaje do risa 30 blg i chcialbym uzyskac te 15-16 alko. Bede mial gestwe s-04 a dalej kombinacja i pytanie: czy ktos wie/domysla sie jak to zrobil mikkeller w black'u? Szampanskie od razu z piwnymi czy dopiero po przejedzeniu czesci cukrow? Albo w ogole same szampanskie? Gdzies w internetach wyczytalem, ze Czeslaw Dzielak warzyl takiego risa, wiadomo jak to sie udalo?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Podczepie się pod temat.

 

Mam gęstwe s04, 3pokolenie

Mam też kilka saszetek us05 w lodowce, mógł bym uwarzyc Ape specjalnie dla gęstwy.

 

Gra warta świeczki? Czy po prostu użyć 3 pokolenia s04?

Edited by PiotrekU
Link to comment
Share on other sites

@ PiotrekU - ja bym użył S 04. Po pierwsze dlatego,że RIS na US-05 mi nie podchodzi. Znaczy nie to że jest zły, ale po to się robi RISa, żeby smak był jak najbogatszy, jak najbardziej złożony. Na US-05 jest on intenstywny, ale ale nie tak bogaty. Oczywiście ktoś może mieć inne oczekiwania, ale ja po moich doświadczeniach preferuję S-04 do RISów.  Po drugie masz juz gęstwę S-04, a US-05 musiał byś namnożyć w jakimś słabszym piwie. Lepsze by bylo 2 pokolenie, ale myślę,ze jeśli nie fermentowałeś tym mocnych piw to i tak będzie to lepszy interes niż namnażanie US-05 w jakimś słabym IPA.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.