erixo2 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Witam. Planuję RISa 30BLG (25 litrow), mam jednak problem z ustaleniem fermentacji. Ustaliłem do tej pory, że 1) Suche drozdże odpadają 2) Takie drożdzę jak np US-05 nie wytrzymają w pewnym momencie alkoholu 3) Warto by użyć startera z drożdzy płynnych 4) A najlepiej to wlać to piwo 30BLG prosto do wiadra ze świeżą gęstwą po słabsej warce. Wymyśliłem, ze zamaist robić starter, przefermentuje coś ~15BLG na fiolce WLP099, a na powstałą gęstwę zadam RISa. Czy to wypali? Jakieś inne pocje? Z góry dzięki Edytowane 24 Czerwca 2015 przez erixo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Tak, zrobienie lżejsze piwa najpierw to najlepszy pomysł. Ale nie rób 15 na fiolce, tylko tez na odpowiednim starterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zrób najpierw jakiegoś cienkusza na rozruszanie drożdży i potem do RISa zadaj odpowiednią ilość gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Jeśli to kontynuacja wątku z grupy na FB, to nie wiem gdzie tam ustaliłeś że "warto użyć startera z drożdży płynnych", bo wszyscy radzili słabsze piwo na start. EDIT: Zgadzam się też, że fermentowanie 15'tki bez startera to średni pomysł. Jeśli chcesz za wszelką cenę uniknąć startera, to celuj w mniejszą warkę (13-15 litrów) około 11-12 blg. Zmniejszasz ryzyko, że coś pójdzie nie tak, a ilość drożdży po takiej warce powinna spokojnie wystarczyć na takiego RISa. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erixo2 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Jeśli to kontynuacja wątku z grupy na FB, to nie wiem gdzie tam ustaliłeś że "warto użyć startera z drożdży płynnych", bo wszyscy radzili słabsze piwo na start. Była tam też i taka sugestia, a te przemyślenia zebrałem z wielu miejsc. To duży projekt i zasięgam porad bardziej doświadczonych kolegów gdzie tylko mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dupa, cycki! Jak poczytałeś trochę forum, to powinieneś wiedzieć wszystko co jest potrzebne do odpowiedniego przygotowania RIS'a i poprawnego go przefermentowania. Nic więcej nie znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Witam. Planuję RISa 30BLG, mam jednak problem z ustaleniem fermentacji. Ustaliłem do tej pory, że 1) Suche drozdże odpadają 2) Takie drożdzę jak np US-05 nie wytrzymają w pewnym momencie alkoholu 3) Warto by użyć startera z drożdzy płynnych 4) A najlepiej to wlać to piwo 30BLG prosto do wiadra ze świeżą gęstwą po słabsej warce. Wymyśliłem, ze zamaist robić starter, przefermentuje coś ~15BLG na fiolce WLP099, a na powstałą gęstwę zadam RISa. Czy to wypali? Jakieś inne pocje? Z góry dzięki zrobiłem kilkanaście ( pewnie koło 20) siekier na suchych i nie ma żadnego problemu poczytaj moje zapiski http://www.piwo.org/topic/1083-u-bnp/page-19 zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 A co sądzicie, żeby na burzliwej zadać drożdże szampańskie w celu głębszego dofermentowania? Chyba Mikkeller w swoim Black'u tak robił, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Mój #15 Barley Wine fermentował od pewnego czasu na drożdżach szampańskich. Ale zjadały wyłącznie miód dodany po fazie burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erixo2 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Czy jeżeli cienkusza przerobie US05 lub FM52, to powstała gęstwa powinna wystarczyć na to 30BLG? Czy warto jednak koniecznie zainwestować w WLP099? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Ja teraz robiłem RIS-a (dokładnie 30 blg), jest teraz dopiero po 2 tygodniach burzliwej z użyciem US05. Z tego co przeczytałem to ludzie robią na tych drożdżach takie piwa. Teoretycznie powinny wytrzymać 12% alkoholu (czyli zejść do jakiś 7 blg), lecz realnie jeśli zejdzie do ok. 10 blg będzie dobrze Edytowane 24 Czerwca 2015 przez grigor51 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Koledzy Ci już wszystko powiedzieli, ale FYI: mój RIS 30blg, zjechał na US-05 z 30,5 - 31blg na 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Nie zakladam nowego tematu, ale za to odpale zlota lopate tez sie czaje do risa 30 blg i chcialbym uzyskac te 15-16 alko. Bede mial gestwe s-04 a dalej kombinacja i pytanie: czy ktos wie/domysla sie jak to zrobil mikkeller w black'u? Szampanskie od razu z piwnymi czy dopiero po przejedzeniu czesci cukrow? Albo w ogole same szampanskie? Gdzies w internetach wyczytalem, ze Czeslaw Dzielak warzyl takiego risa, wiadomo jak to sie udalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Podczepie się pod temat. Mam gęstwe s04, 3pokolenie Mam też kilka saszetek us05 w lodowce, mógł bym uwarzyc Ape specjalnie dla gęstwy. Gra warta świeczki? Czy po prostu użyć 3 pokolenia s04? Edytowane 12 Lutego 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 @ PiotrekU - ja bym użył S 04. Po pierwsze dlatego,że RIS na US-05 mi nie podchodzi. Znaczy nie to że jest zły, ale po to się robi RISa, żeby smak był jak najbogatszy, jak najbardziej złożony. Na US-05 jest on intenstywny, ale ale nie tak bogaty. Oczywiście ktoś może mieć inne oczekiwania, ale ja po moich doświadczeniach preferuję S-04 do RISów. Po drugie masz juz gęstwę S-04, a US-05 musiał byś namnożyć w jakimś słabszym piwie. Lepsze by bylo 2 pokolenie, ale myślę,ze jeśli nie fermentowałeś tym mocnych piw to i tak będzie to lepszy interes niż namnażanie US-05 w jakimś słabym IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się