DonBeer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Szczep górnej fermentacji dedykowany dla piw amerykańskich i hybrydowych. · Niska zawartość estrów. · Temperatura fermentacji 16-24 ºC, optymalna 18-22°C. · Flokuacja wysoka. · Tolerancja na alkohol 7,4%. źródło: Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Uwarzyłem jedną warkę na tych drożdżach. Do tej pory używałem US-05. Kilka moich spostrzeżeń: - drożdże wolniej i mniej burzliwie fermentują niż US-05 - są bardziej pyliste niż US-05. Po ok 10dniach w butelce i przy użyciu odrobiny mchu irl. pod koniec gotowania piwo się klaruje. Ale czas dopiero pokarze... chociaż chyba nie sklarują się tak dobrze jak po US-05. - są neutralne w smaku. Fermentowałem w 19oC. Piwo na nich bardzo mi smakuje - specjalnie mniej nachmieliłem. - odfermentowanie ok. 80% - startują po bardzo podobnym czasie jak uwodnione US-05 Cena vs. jakość na pewno spowodują, że do nich wrócę. mundex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zrobiłem 2 piqa na tych drożdżach oto wnioski: - bardzo długa fermentacja, Ipa 16,5 blg fermentowała 3 tygodnie. - w niższych temperaturach produkują bardzo dużo siarki, ktora na szczescie ulatuje na cichej, ale tą też trzeba przeciągnąć, - średnio się klarują, - dają bardzo neutralny profil smakowy i fajnie grają z chmuelem, - odfermentowanie na poziomie 80-82% Jeżeli ktos ma czas to polecam ze wzgledu na cene. Ipa na tych drozdzach zajela 4 miejsce z posrod 36 zgloszonych w kategorii west coast ipa. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 14 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia Nie mam co robić, a że często używam tych drożdży i są one moimi podstawowymi do IPEk, to sprostuję jedną opinię: W dniu 28.06.2016 o 18:03, Szalas85 napisał(a): bardzo długa fermentacja, Ipa 16,5 blg fermentowała 3 tygodnie Drożdże fermentują piwo ok. 15blg w standardowym czasie czyli, powiedzmy, 3/4 dni w temp. ok. 18-20°C. Faktem natomiast jest, że na powierzchni długo utrzymuje się piana i zapewne jej obecność skłoniła poprzednika do takich wniosków. Nie jest ona jednak znakiem trwającej dalej fermentacji. Wystarczy potrząsnąć parę razy fermentorem w odstępie kilku godzin i piana opada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się