DonBeer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Szczep górnej fermentacji dedykowany do klasycznego belgijskiego Witbiera. Niska zawartość estrów nie dominuje nad profilem aromatyczno-smakowym, typowym dla tego piwa. · Temperatura fermentacji 16-25 ºC. · Temperatura optymalna 20-24 ºC. · Flokulacja średnia · Tolerancja na alkohol do 6,8% źródło: Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 A jakieś wnioski wynikające z praktyki, czy tylko cytaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Aleś Jejski naspamował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Jest juz załozony temat dotyczący Drożdży Gozdawa, w temacie są poruszane wszytskie suchary z gozdawy więc założyłem nowe tematy w odpowiednich działach, kto chce poznać opinie o danym szczepie nie musi czytać całego w/w tematu. Sam jeszcze nie miałem okazji feremntować na gozdawskich sucharkach. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Altrus Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Fermentowałem na tych drożdżach witbiera 12,5 Blg zjadły w ciągu 14 dni tylko do 4 Blg. W butelkach od dwóch tygodni bez oznak przegazowania więc to chyba było wszystko na co je stać. Produkują sporo siarkowodoru. Może to wina zbyt niskiej początkowej temperatury fermentacji bo zacząłem od 17C. Następnym razem fermentowałbym w ponad 20C. Wygląd piwa jest wzorcowy, tzn. słabo flokulują i mętność jest wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Szkoda, że mi narobiły siarkowodoru w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Oprócz witbierów to chyba dobra opcja na wysokie temperatury otoczenia. Zrobiłem na tych drożdżach a'la krieka - 6L brzeczki mocno chmielonego polskiego Ale, 5L brzeczki z ekstraktu Bruntal (0.8 kg), 2.5 kg wiśni drylowanych na cichą. Polskie ale fermentowane równocześnie na Nottinghamah wyszło tragiczne przez wysokie temperatury a te drożdże poradziły sobie idealnie - piwo neutralne/rześkie mimo fermentacji w temp 25+, klarowne w butelkach, wiśnie wyeksponowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokatorun Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Po jakim czasie od zadania startują z fermentacja ?? Edytowane 12 Listopada 2015 przez jokatorun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się