chelseaman96 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Cześć!Mam plan na dosyć dziwne piwo. Mieszkam na wsi, mam sporo własnych zbóż tylko, że niestety wszystkie pastewne, dlatego chce poeksperymentować w oczekiwaniu na drugi gar do warzenia RISa. Jedyne co tak naprawdę stracę to kilka godzin i kilka złotych. Otóż chce zrobić piwo, gdzie 80%-90% będzie stanowiła pastewna, ześrutowana pszenica, a 20%-10% jęczmień również pastewny i ześrutowany. Zdaję sobie sprawę, że wydajność będzie bardzo niska, dlatego myślę, by stosunek ziarna do wody był 1:2. Mam gar 50l więc mogę troszeczkę poszaleć z ilością ziarna do zacierania. Po zacieraniu i filtracji krótkie gotowanie bez chmielu, ostudzenie i dodanie bakterii Lactobacillus z Lakcidu albo czegoś podobnego. Fermentacja tego w kamionkowym naczyniu, kiedy będzie już wystarczająco kwaśne zagotowanie tego z chmielem, ostudzenie i fermentacja drożdżami piekarskimi. Jak myślicie, będzie coś z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Bez enzymów się nie zatrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chelseaman96 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 To jakbym jednak zesłodował ziarno domowym sposobem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Taniej i szybciej będzie kupić enzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgoda ma racje, ewentualnie kup słód pilzneński i dodaj go trochu już do kleikowania zrób coś jak cream ale, tylko zmień proporcje pszenicy do jęczmienia oraz ilości niesłodowanych do słodowanych do powiedzmy 50/50. Zobaczysz co ci wyjdzie i będziesz wiedział co i jak na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Jak masz pszenicę to najlepszym wyborem jest witbier. 50% śmiało możesz dać a będzie dobry i w stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Pół na pół z pilsem jeszcze udźwignie, ale powyżej tego ciężko będzie... Też w sierpniu będę miał 1 tonę jęczmienia do przerobu, ale to tak jak zgoda, jedynie enzymy, bo szkoda pracy i surowca, w końcu to dar boży. Domowe słodowanie, to coś takiego, jak domowa produkcja drożdży w porównaniu z jakością surowca w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się