Oskaliber Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Czyli sądzicie, że słój z tym zamknięciem poniżej będzie spoko do długiego leżakowania? Cały ten temat dotyczył tych słoików, więc wnioski wyciągnij sam. Tak naprawdę na 100% to nikt nic nie wie. Kolega, któremu spleśniało piwo przyznał, że wieko nie zaskoczyło do końca i pewnie to było przyczyną. Faktycznie te wieka trochę dziwnie się zakręca i ja używałem sporo siły i znęcałem się nad nim, żeby mieć pewność, że wszystko jest domknięte. Póki co mam w identycznych słojach flandersa ponad 4 miesiące i lambica 2 miesiące. Oba trzymają się dobrze. Używam normalnego zamknięcia. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Mam taki i to zamknięcie wydaje się spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Tak wyglądał mój Flanders Red Ale po 1 miesiącu fermentacji w 23 stopniach, Wyeast Roeselare Ale Blend. Zlałem do szklanego słoika, takiego jak postowane wyżej. Co o tym sądzicie? Przyznam, że kożuch mnie zaskoczył. To, co wygląda na zieloną pleśń to cieńsza błona, spod której "przebija" piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Pleśni tam nie widzę, więc wydaje się, że wszystko ok. Swoją drogą ładny kożuch jak na miesiąc. Mój flanders na tym samym blendzie po 4 miesiącach jeszcze nie jest cały zakryty. pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Pleśni tam nie widzę, więc wydaje się, że wszystko ok. Swoją drogą ładny kożuch jak na miesiąc. Mój flanders na tym samym blendzie po 4 miesiącach jeszcze nie jest cały zakryty. Być może wynika to z fermentacji w przepuszczającym powietrze plastikowym wiadrze i 23 stopni C, które utrzymywałem w skrzyni. To pierwsze pokolenie z tej saszetki, nawet nie robiłem startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Tak, całkiem możliwe, że większa ilość tlenu w wyniku zastosowania plastikowego wiadra, miała wpływ na tak szybką formację kożucha. I dobrze, że nie robiłeś, bo z tych blendów nie można robić starterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się