Krzysztof Ruda Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Witam, pytanko kupiłem zestaw surowców na Pale Ale z CP: Słód pale ale 4,1 kg Słód karmelowy jasny 0,35 kg Chmiel Marynka, granulat, 40 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g troche zmodyfikowałem, dodałem 0,1 cararroma (pozostałości) oraz dokupiłem polskie chmiele, których użyłem następująco: 60min - Iunga 50g granulat 30min - Marynka 50g granulat 15min Lubelski 40g granulat 0 min Lomik 30g granulat na zimno 30g Lubelski czy mogę to piwo nazwać PIPA czy dale to będzie PA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Możesz je nazwać PIPA albo Stefan albo kaloryfer albo zupełnie inaczej - jak ci się podoba. P.S. Jeśli pytasz o zaklasyfikowanie do najbliższego stylu, to dobrze by było jeszcze podać takie szczegóły jak blg początkowe, drożdże i wyliczone IBU. Edytowane 10 Lipca 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 po gotowaniu i schłodzeniu uzyskałem 19l 15blg drożdże: Safale US-05 IBU wyszło około: Rager 94, Tinseth 74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 BJCP o AIPA której wersją "narodową" jest PIPA pisze tak: Gęstość początkowa: 13,8 - 18,2°Blg - zgadza się Goryczka: 40 – 70 IBU - przekroczone lekko lub znacznie Gęstość końcowa: 2,6 – 4,6°Blg - się okaże Kolor: 6 – 15 SRM Alkohol objętościowo: 5.5 – 7.5% - się okaże APA natomiast ma te wartości niższe niż uzyskane/ zakładane przez Ciebnie: Gęstość początkowa: 11.2 - 14.7°Blg - niższe Goryczka: 30 – 45 IBU - znacznie niższe Gęstość końcowa: 2.6 - 3.8°Blg - się okaże Kolor: 5 – 14 SRM Alkohol objętościowo: 4.5 – 6.2% - się okaże Więc jeśli chcesz nazewnictwa stylowego sprawa wydaje się jasna. Krzysztof Ruda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 BJCP o AIPA której wersją "narodową" jest PIPA pisze tak: Gęstość początkowa: 13,8 - 18,2°Blg - zgadza się Goryczka: 40 – 70 IBU - przekroczone lekko lub znacznie Gęstość końcowa: 2,6 – 4,6°Blg - się okaże Kolor: 6 – 15 SRM Alkohol objętościowo: 5.5 – 7.5% - się okaże APA natomiast ma te wartości niższe niż uzyskane/ zakładane przez Ciebnie: Gęstość początkowa: 11.2 - 14.7°Blg - niższe Goryczka: 30 – 45 IBU - znacznie niższe Gęstość końcowa: 2.6 - 3.8°Blg - się okaże Kolor: 5 – 14 SRM Alkohol objętościowo: 4.5 – 6.2% - się okaże Więc jeśli chcesz nazewnictwa stylowego sprawa wydaje się jasna. dzięki za wyczerpująco odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się